FacebookTwitterLinkedIn

Turneul „Vă plaCello?” va aduce pe aceeași scenă compoziții originale scrise pentru două violoncele de J. B. Barièrre, D. Popper, L. Boccherini şi J. Fr. Dotzauer. De asemenea, repertoriul va include şi prelucrări româneşti ale unor piese foarte cunoscute de V. Jianu, dar şi o abordare neconvenţională a unor cunoscute hituri pop/rock.

De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?” violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german, iar apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul românesc în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016),  „Vă place Beethoven?” (2017).

„Încă de la început, violoncelul a fost pilonul principal al turneul „Vă place…?”, reprezentând o încununare a eforturilor comune ale artiștilor implicați în recunoașterea și admirația acestui instrument, din ce în ce mai important în veșnica comparație cu vioara și cu pianul.

Mă bucur să readuc anul acesta violoncelul în centrul atenției publicului, într-un turneu dedicat și cu un repertoriu atipic, dar menit să pună în valoare acest instrument extraordinar” – declară Răzvan Suma, inițiatorul proiectului „Vă plaCello?.

Dacă în urmă cu un sfert de secol violoncelul era încă în umbră din punct de vedere al cunoașterii la nivel de masă, de atunci este reprezentat în România de grupuri de violonceliști precum Cvartetul Cellissimo, cofondat de Răzvan Suma și Adrian Mantu, soliștii „Vă plaCello?”, alături de Marin Cazacu și Alexandra Guțu, Ansamblul Violoncellissimo, Ansamblul Napocelli din Cluj, sau proiectul celor 100 de violoncele, realizat la fiecare 5 ani la Ateneul Român.

Cu un repertoriu menit să incite publicul, o vestimentație impresionantă și o scenografie deosebită, cei doi muzicieni vor fi prezenți pe cele mai importante scene ale țării, fiind  acompaniați de un design de lumini atipic pentru artiștii de muzică clasică, neconvențional, dar adaptat repertoriului de violoncel și menit să atragă și un public tânăr, nefamiliarizat încă cu virtuțile acestui instrument versatil.

O mostră din repertoriul turneului „Vă plaCello?” în acest VIDEO.

PROGRAMUL CONCERTELOR:

18 octombrie: Deva, Sala Pro Arte a Colegiului Național „Decebal” Deva, ora 18:00

19 octombrie: Timișoara, Sala Capitol, ora 19:00

20 octombrie: Cluj-Napoca, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, ora 19:00

21 octombrie: Bistrița, Sinagoga, ora 19:00

22 octombrie: Sibiu, Biblioteca Județeană Astra, ora 19:00

24 octombrie: București, Sala Radio, ora 19:00

26 octombrie: Pitești, Sala Filarmonicii, ora 19:00