„Am fost foarte clară asupra faptului că există o poziţie comună de lungă durată a Comisiei şi Parlamentului European potrivit căreia nu va exista nicio finanţare a gardurilor de sârmă ghimpată şi a zidurilor”, a punctat Ursula von der Leyen la finalul summitului Celor 27 de la Bruxelles, unde această chestiune a fost discutată, relatează AFP, citată de Agerpres.
Lituania este una dintre țările care construiesc un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Belarus pentru a limita un aflux de migranţi pe care regimul lui Aleksandr Lukaşenko este acuzat că-l orchestrează. Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat, la rândul său, vineri, la Bruxelles, că astfel de măsuri sunt „printre cele mai necesare pe termen scurt pentru a gestiona această criză”.
„Dacă Lituania construieşte o barieră (…) ea ar trebui să poată conta pe solidaritatea noastră. Nu este normal ca aceasta să fie finanţată numai de contribuabilii lituanieni”, a apreciat și noul cancelar austriac, Alexander Schallenberg.
Miniştrii de interne din 12 ţări (Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) au scris pe 7 octombrie Comisiei Europene pentru a cere UE să finanţeze construcţia de astfel de bariere.
„O barieră fizică pare o măsură de protecţie a frontierelor eficientă, care serveşte intereselor întregii UE, nu numai statelor membre aflate în prima linie”, afirmau miniştrii în scrisoare.
Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a răspuns atunci că ţările au „posibilitatea de a construi astfel de bariere”.
„Dar a stabili că trebuie să utilizăm fondurile europene, care sunt limitate, pentru a finanţa construcţia de garduri în locul altor lucruri la fel de importante, este o altă chestiune”, a spus ea.
Polonia, ca şi Lituania, a început să construiască un gard de sârmă ghimpată pe o parte a frontierei sale cu Belarusul. Ungaria a ridicat acest tip de barieră la frontiera cu Serbia şi Croaţia (stat UE care nu este membru al Schengen) în timpul crizei migratorii din 2015.