FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, Consiliul European a adoptat decizia prin care Ursula von der Leyen este propusă Parlamentului European în calitatea de candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene.

“Consiliul European a ajuns la un acord privind viitoarea conducere a instituţiilor Uniunii Europene”, a precizat marţi seară, actualul preşedinte al instituţiei, Donald Tusk.

“Este o mare onoare pentru mine ca politician și, mai presus de toate, ca european să fiu nominalizată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene”, a transmis Ursula von der Leyen.

În 2009, von der Leyen – de profesie medic – a preluat funcția de ministru al sănătății în cel de-al doilea guvern condus de Merkel. Cu patru ani mai târziu a devenit ministru al apărării, un portofoliu pe care l-a păstrat și după remanierea guvernamentală complicată după alegerile parlamentare din 2017. Ca ministru al apărării, von der Leyen s-a ocupat rapid de problemele multiple ale armatei germane, printre care echipamentul învechit sau defect, proiectele de armament gestionate prost, lipsa specialiștilor. Datorită presiunilor ei, a fost suplimentat bugetul pentru apărare. Sub conducerea ei, armata germană a crescut pentru prima dată de la reunificarea Germaniei încoace, von der Leyen a abolit pragul de maxim 185.000 de soldați care exista înainte, relatează Deutsche Welle.

În același timp, Charles Michel, prim-ministrul Belgiei, a fost nominalizat pentru a ocupa funcția de președinte al Consiliului European.

Christine Lagarde a fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), iar pentru funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate a fost propus Josep Borrel Fontelles, care în prezent ocupa postul de ministru de Externe al Spaniei.

“Consiliul European consideră că Christine Lagarde este candidatul potrivit pentru funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, sub rezerva primirii recomandării și a avizelor relevante, în conformitate cu tratatele”, se arată într-un comunicat al instituției.

De asemenea, miercuri se va desfășura procesul de alegere al președintelui Parlamentului European, mandatul în fruntea instituției europene având o durată de 2 ani și jumătate.