
Deși sunt o specie amenințată cu dispariția, urșii polari ținuți în captivitate sunt metoda folosită de un hotel din China pentru a-și atrage clienții. Construit în incinta parcului de distracții Polar Land din Harbin, un oraș în nord-estul Chinei, hotelul are camerele astfel orientate încât ferestrele acestora să dea în curtea interioară, care este și „habitatul” unei perechi de urși polari.
Un film despre condițiile în care sunt ținuți urșii polari în captivitate la Harbin a devenit viral pe Internet. Videoclipul arată urșii în timp ce sunt fotografiați de o mulțime de oameni, sub lumini puternice, într-un spațiu închis, decorat cu roci și gheață false și cu podeaua vopsită în alb.
Evident, conservaționiștii și organizațiile de protecție a animalelor au reacționat cu indignare, cerând turiștilor să evite hotelurile care profită de pe urma exploatării animalelor. „Locul urșilor este în Arctica, nu în grădini zoologice sau în acvarii, și cu atât mai puțin într-un hotel. În sălbăticie, urșii migrează sute de kilometri în căutarea hranei”, a declarat pentru Agence France Presse Jason Baker, vicepreședintele organizației PETA Asia.
Orașul Harbin este celebru pentru festivalul anual de sculptură în gheață, inclusiv hotelul blamat având forma unui iglu gigantic, cu acoperișul din gheață artificială.
Un studiu publicat anul trecut în revista Nature Climate Change estimează că urșii polari vor dispărea până în anul 2100, ca urmare a topirii calotelor polare. În condițiile în care emiterea de gaze cu efect de seră continuă în același ritm, primele extincții locale vor avea loc în preajma anului 2040, spune studiul citat. Savanții estimează că pe planetă mai există aproximativ 26.000 de urși polari.
Anumite lacune din legislația chineză referitoare la protecția vieții sălbatice permite exploatarea animalelor fără vreo preocupare pentru binele lor”, a spus pentru AFP un reprezentant al Organizației pentru Protecția Animalelor din China.
Autoritățile chineze au modificat recent legislația în vigoare interzicând consumul de animale sălbatice, după valul masiv de speculații care plasa originea pandemiei de coronavirus în piața de animale vii din Wuhan. În continuare, însă, în China, animale pe cale de dispariție sunt folosite în medicina tradițională, iar circurile și grădinile zoologice sunt constant criticate pentru condițiile oferite animalelor și pentru felul în care sunt tratate acestea.
Foto Profimediaimages.ro