Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Ursache (ASF): Piața de capital ar putea fi afectată de scandalurile din piețele pensiilor private și asigurărilor. Este nevoie de două entități

Piața de capital ar putea fi afectată de scandalurile din piețele pensiilor private și asigurărilor, astfel că proiectul cu privire la funcționarea a două entități, după modelul de la Bruxelles, trebuie aplicat și de România, a declarat joi, pentru AGERPRES, Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
 aboneaza-te
49 Bursa de Valori Bucuresti .jpg

Recentul scandal din piața pensiilor private, alături de numeroasele nemulțumiri, atât ale actorilor pieței, cât și ale populației vizavi de politicile din asigurări arată, fără tăgadă, că sectoarele de asigurări și de pensii private incumbă un risc sistemic și social pe care Comisia Europeană l-a validat ca risc printr-o entitate comună EIOPA la nivel european (European Insurance and Occupational Pensions Authority), separat de entitatea pieței de capital ESMA (European Securities and Markets Authority), întrucât piața de capital este o formă de investiție, în timp ce celelalte două reprezintă doar o formă de servicii”, a spus Ursache.

El a precizat că proiectul cu privire la funcționarea a două entități după modelul de la Bruxelles trebuie aplicat și de România.

Eu cred că la nivelul Parlamentului, ținând cont că e posibil ca, la un moment dat, să avem, prin efect de contagiune, și afectarea pieței de capital, proiectul cu privire la funcționarea a două entități după modelul de la Bruxelles trebuie aplicat și de România”, a mai arătat vicepreședintele ASF.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a afirmat joi seară, la Antena 3, că „l-a rugat” pe vicepreședintele ASF responsabil cu pensiile private să-i cheme la discuții pe administratorii de fonduri de pensii pentru a clarifica și ieși cu o declarație comună în legătură cu zvonul privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private.

A avut o discuție cu vicepreședintele care coordonează sectorul și l-am rugat să-i cheme pe toți administratorii de fond de pensii la o discuție pentru a clarifica și a ieși cu o declarație unanimă din partea instituțiilor pieței că acest zvon este neîntemeiat și nu există niciun motiv de îngrijorare în sensul că s-ar putea întâmpla așa ceva cu fondul administrat privat”, a spus Ștefan.

Potrivit acestuia, ASF ar trebui să sancționeze astfel de comportamente.

NN Pensii a transmis, marți, o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Ministrul Finanțelor a subliniat că informația privind intenția guvernanților de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are „niciun temei” și a spus că nu există „nicio rațiune, politică, economică, financiară, bugetară” care să determine o astfel de decizie. De altfel, și ASF a precizat că nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe subiectul naționalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) și consideră că poziția societății NN Pensii este „excesivă și neavenită”.

La rândul său, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a declarat, miercuri, că „scandalul” generat de scrisoarea companiei NN este „un fake” pornit de la președintele ASF, Mișu Negrițoiu, iar Guvernul României ar trebui să ceară explicații de la Ambasada Olandei și de la conducerea ING din această țară. De asemenea, Dragnea a precizat că Negrițoiu și întreaga conducere a acestei instituții vor mai rămâne în funcție doar până când se vor încheia procedurile parlamentare care vor demara imediat după Paște.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii