Cautare
, Contributor

Modă |
|

Urban Gentleman – Reguli de stil masculin cu Omar Alexandre Albitar

O figură emblematică în moda românească și un expert certificat în fashion și mai ales în menswear, Omar Albitar are un CV impresionant, el bifând toate laturile acestei industrii de-a lungul timpului.
8G8A8989

Experiența sa colosală cuprinde 10 ani de retail management la cele mai exclusiviste multibranduri din Capitală și tot atâția de fashion buying pentru magazine de premium sau de nișă. Printre cele peste 40 de branduri de lux internaționale cu care Omar a lucrat în decursul anilor menționăm Tom Ford, Elie Saab, Diane von Furstenberg, Maison Margiela, Neil Barrett, Dries van Noten, Ann Demeulemeester și așa mai departe – lista este impresionantă. Ulterior, el a condus echipa de creație și producție a unui brand local de ready-to-wear și accesorii pentru bărbați, iar astăzi continuă să fie creative directorul și visual merchandiserul unui alt brand pentru bărbați, dar focusul său se mută pe wardrobe styling, adică organizarea dressingului și a garderobelor clienților săi, cu toate etapele premergătoare – concept-organizare-styling. Omar ne-a împărtășit din know-how-ul său, oferindu-ne un set de informații și reguli cu privire la un stil masculin ireproșabil.

Ce se poartă și ce nu se mai poartă în 2018-2019?

Treaba asta cu tendințele este destul de controversată. Suntem bombardați de păreri și informații, toate mai mult sau mai puțin avizate și corecte. Problema a apărut în momentul în care tendințele nu au mai fost stabilite de casele de modă sau de stiliști, ci de consumatori sau influenceri. Îmi place să cred că de câțiva ani încoace se poartă „personalitatea purtătorului”. Definește-ți propriul stil și asigură-te că ți se potrivește tot ceea ce îmbraci. Este sfatul pe care îl dau clienților și colaboratorilor mei. Firește, există anumite tendințe care predomină pe catwalk-uri și care ajung, prin social media în mod special, să ne influențeze și pe noi, consumatorii. De exemplu, cămășile oversized cu printuri puternice, inspirate din anii ʼ80-ʼ90, logomania sau dungile în exces au fost interpretate pe toate fronturile. Adidașii retro, la fel. Sunt piese care pot fi aduse treptat în garderobă pentru a ieși din rutina stilistică, dar aceste tendințe trebuie neapărat să ne reprezinte. Altfel riști să cazi în ridicol și nici măcar nu te vei simți bine.

Care este diferența între sacourile la un rând de nasturi și cele la două rânduri?

În primul rând, este o diferență mare din tipar și, prin urmare, a felului în care se așază pe corp. Cel la două rânduri de nasturi este mai clasic și mai elegant decât cel la un rând, fiind realizat cu un consum mai mare de material datorită celor două  panouri din față care se petrec, astfel implicând o postură mai rigidă a purtătorului. Din acest motiv, este obligatoriu să vină exact cum trebuie pe corp. Sunt mici variații la un sacou la două rânduri, sau double-breasted. De exemplu, cel mai comun este cel cu patru nasturi (câte două pe fiecare parte), dar la fel de corect este cel cu șase nasturi, acesta din urmă fiind, de fapt, varianta originală. Acesta va avea mereu minimum un nasture pe interior pentru a păstra o ținută corectă. Nu se poartă niciodată desfăcut complet, însă, la fel ca și în cazul sacoului la un rând de nasturi, mereu se lasă nasturele de jos desfăcut!

Care sunt regulile pentru sacouri cu rever șal, ascuțit și crestat?

„În carte”, reverul șal este potrivit pentru evenimente ceremoniale și se regăsește în principal la smoking. În mod normal, acest tip de rever este completat de o închidere cu un singur nasture, detaliu ce creează iluzia unei siluete mai înalte și mai subțire. Reverul ascuțit (șpiț sau peak) este mai clasic și mai impunător decât cel șal, fiind întâlnit cu precădere la sacoul la două rânduri de nasturi. Efectul obținut cu acest tip de rever este de piept și umerii mai lați, în timp ce mascăm posibile imperfecțiuni din zona taliei. Deși cele două menționate sunt regăsite în principal la costume de ceremonie, există și excepții. Dacă sacoul este tăiat puțin mai scurt, el poate fi purtat și separat, la un jeans cu tricou, pentru un aspect urban sau casual. Reverul crestat sau notch este cel mai des întâlnit rever și automat cel mai versatil. Se regăsește cu precădere la costumul de business sau la sacouri smart casual.

Când purtăm cravată și când nu?

Orice piesă adaugată în ținută trebuie gândită, cu atât mai mult când este vorba de o piesă atât de evidentă. Cravata riscă să devină o piesă demodată pentru că nu mai este impusă de societate cum a fost odată. Cheia unei accesorizări corecte este să ne compunem ținuta pornind de la dress code, locație și, bineînțeles, stil personal. Să nu uităm însă că o cravată se poate da jos destul de discret în cazul în care realizăm că este „prea mult”.

Când purtăm cămășa în pantaloni și în ce situații o putem ține peste?

În general, cămășile de vară se pot purta peste pantaloni, dar dacă tot vorbim de tendințe, una destul de puternică este aceea de a băga nu numai cămăși în pantaloni, dar și tricouri. O cămașă elegantă nu se va purta niciodată „pe afară”, întrucât ținuta ar arăta neîngrijit. Ce este bine de știut este că pantalonii de calitate și bine gândiți vor avea o bandă cauciucată pe interiorul beteliei pentru a ține cămașa la locul ei.

Când punem șosete și când nu?

Șosetele se poartă mereu. Dar se poate obține efectul de „fără șosete” cu cele scurte care sunt mascate de încălțări. Acestea sunt singura variantă corectă în cazul pantofului loafer sau mocasinilor. În celelalte cazuri, este o alegere stilistică personală. Vara, de exemplu, eu, personal, prefer să nu văd șosete la un jeans cu adidași.  Iar pentru pantoful Oxford aș alege o șosetă fină, în culoarea pantalonului de stofă. Cam asta este regula „din carte”. Însă „Rules are made to be broken”. Iar bărbații care au intuit-o folosesc acest accesoriu pentru a transmite un mesaj de stil personal. Consecința? Apariția pe piață a unui număr fabulos de șosete în culori și imprimeuri diferite.

În ce combinații putem purta jeans și la ce ocazii?

Denimul a devenit foarte versatil și acceptat în mai toate situațiile, dar diferența o face felul cum este combinat. Așadar, pentru un look urban, se poate opta pentru un jeans clasic sau slim, alături de o cămașă basic, albă sau în orice altă culoare. Sfatul meu este, desigur, să evităm modelele prea încărcate de jeans. Micile rupturi și degradeurile pot fi mixate într-un context relaxat, pe când jeansul clasic poate fi integrat într-o ținută smart casual sau chiar semielegantă.

Ce croi de jeans se poartă și în ce context?

Croiul la jeans trebuie ales în funcție de corp și de proporțiile fiecăruia. Spre exemplu, în cazul conformațiilor slabe, alegem un jeans drept, în timp ce îi evităm pe cei slim sau foarte largi. Pentru cei cu șolduri mari, recomand un jeans relaxed fit sau drepți, în timp ce îi vom evita pe cei slim fit sau pe cei cu talie joasă. Un jeans potrivit cu un sacou și cămașă sau tricou va dă un aer elegant, dar degajat: un smart casual actual.

În ce context purtăm curea și când nu?

Cureaua este încă o piesă care își pierde locul în garderoba masculină. În afară de curelele statement, care susțin o ținută, nu își mai au rostul. Mergem pe premisa că un gentleman urban își cunoaște măsurile și nu va purta pantaloni mai mari, astfel încât să necesite un artificiu de susținere. Sau măcar îi modifică. Adăugând o curea, vei avea încă o piesă pe care trebuie să o potrivești cu ținuta în ansamblu, iar aceasta nu este nici necesară, nici stylish. Când vorbim de stil masculin, orice piesă din ținută trebuie să aibă un rol practic sau măcar unul de efect pentru pasionați. Nu mai vorbesc de rezultatul inestetic de dungi verticale create în zona pelvisului, prin strângerea curelei. Regula de bază în acest caz este „less is more”.

Cum asortăm pantofii?

Un must-have în garderobă ar fi pantoful Oxford negru, cu șiret. Acesta accesorizează perfect costumul și merge cu orice nuanțe de gri, bleumarin și, bineînțeles, negru – cele trei culori clasice sartoriale. Menționez, din nou, importanța dress code-ului. La un eveniment de vară, în grădină, optăm pentru un loafer maro sau vișiniu închis, de exemplu. Un pantof de lac se poartă exclusiv la un eveniment de ceremonie sau gală, armonizat, bineînțeles, cu restul ținutei și cu locația.

Când și cum purtăm vestă?

Există un mit în legătură cu vesta, cum că aceasta acoperă miraculos burta. De fapt, este contrariul. Vesta, la bază, are rolul de a păstra eleganța siluetei în momentul în care sacoul este desfăcut. Ea acoperă cămașa, dar, totodată, atrage atenția fix în zona taliei. Recomand vesta în raport cu acest context – cel original și, mai mult, atunci când știm că vom da sacoul jos și ne dorim un plus de sartorialism.

Care sunt regulile pentru cămăși formale?

În primul rând, orice piesă vestimentară trebuie să vină bine pe corp. Gulerul clasic și cel semiitalian se pot purta și la papion, nu numai la cravată, acest artificiu fiind un trend pregnant pe covorul roșu în ultimii ani. Evident, cravata nu se poate pune la o cămașă cu un guler de papion.  Aș alege mereu cămașa cu manșete de butoni pentru evenimente formale. Aceeași regulă este valabilă și în cazul pieptarelor sau al plastroanelor. Aceste mici detalii fac diferența, iar atunci când avem ocazia să ne îmbrăcăm la „patru ace” merită să profităm și să fim fără cusur. Un mic sfat pentru domnii care „nu pot” purta cămașă albă fără maiou: alegeți unul de culoare gri deschis, în detrimentul celor albe. Alb suprapus cu alb iese și mai tare evidență, pe când culoarea gri deschis se va pierde în culoarea pielii.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii