FacebookTwitterLinkedIn

Heineken a anunțat că va plăti un miliard de dolari pentru a achiziționa operațiunile grupului japonez Kirin Holdings din Brazilia, nu 706 milioane de dolari, deoarece tranzacția include și datoriile filialei japoneze, transmite Reuters.

Astfel, Heineken, care deja deține 5 fabrici de bere în Brazilia, achiziționate în 2010, de la mexicanii FEMSA, devine al doilea jucător de pe piața berii din Brazilia, considerată a treia piață a berii din lume, cu o cotă de 19%, după Anheuser Busch InBev.

Creșterea se datorează și faptului că berarii olandezi se extind în nordul Braziliei, ceea ce va potența vânzările de bere premium pentru Heineken și Sol, segment estimat de Heineken ca având un ritm de creștere mai ridicat decât media pieței.  

Se așteaptă ca tranzația să se finalizeze în a doua parte a anului, după ce autoritatea de reglementare din Brazilia își va da acordul.

Știrea inițială, publicată la ora 12,20

Grupul japonez Kirin Holdings și-a vândut filiala din Brazilia, care opera prin 12 fabrici de bere, către Heineken pentru 706 milioane de dolari, ieșind astfel de pe piața braziliană, după ce a pierdut cotă de piață și a resimțit o creștere a materiilor prime din cauza evoluției cursului și a evoluției agresive a inflației.

Prin exit, japonezii marchează pierderi semnificative. Kirin a intrat pe piața braziliană în 2011, prin achiziționarea brandului Schincariol pentru 3,9 miliarde de dolari, cu aproximativ 2,9 miliarde mai puțin decât actuala vânzare. În plus, filiala braziliană a Kirin a avut anul trecut pierderi de 91 de milioane de dolari.

Trasferul businessului Kirin din Brazilia către filiala Bavaria a Heineken se va face imediat după ce tranzacția va fi aprobată de autoritățile din Brazilia.

Având în vedere diversele riscuri legate de economia braziliană și de situația în stagnare și cu o competitivitate redusă în dindustria a berii și de pe piața băuturilor răcoritoare din Brazilia, Kirin a ajuns la concluzia că există anumite limitări în a ne transforma afacerea braziliană într-una durabilă și extrem de profitabilă pe cont propriu”, au spus reprezentanții Kirin.

Cu toată această pierdere, Kirin a anunțat că va prelua o participatie de 51% din companie de bere din Myanmar, Mandalay Brewery, restul de 49% fiind deținute de Myanmar Economic Holdings. Kirin și MEH sunt deja implicate în joint-venture cu operațiuni pe piața berii, Myanmar Brewery.

De asemenea, Kirin susține că a finalizat discuțiile cu Coca-Cola Group pentru o alianță, prin care cele două companii vor continua să discute un potențial parteneriat operațional.