Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

UPDATE Cât timp va mai face Cathedral Plaza umbră pământului?

cathedral-plaza-sf_iosif_bucharestlife.net_.jpg
Sentința civilă prin care s-a stabilit demolarea Cathedral Plaza a fost confirmată ca irevocabilă, potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice București. Dezvoltatorul Millennium Building Development spune că nici nu poate fi vorba despre demolarea clădirii.

Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești, sentința civilă a fost confirmată ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia.

13 pentru 2013: Raul Doicescu este cel mai mare constructor de clădiri de birouri din București. Firma sa, Bog`Art, a construit și Cathedral Plaza

„Construirea fără autorizație valabilă, îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public (…). Deasemeni, legiuitorul și-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecție menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât și protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală și în natură a prejudiciului produs" se evidențiază în motivarea sentinței civile nr. 2520/28.06.2012, confirmată ca irevocabilă acum două zile de Curtea de Apel Ploiești.

UPDATE  Reprezentanții Millennium Building Development, dezvoltatorul clădirii, au transmis redacției Forbes România punctul lor de vedere legat de posibilitatea demolării Cathedral Plaza. 

”Decizia pronunţată de către instanţa din Târgovişte nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate asupra Cathedral Plaza,întrucât Millennium Building Development nu a fost citată şi nu a fost parte în acest proces”, se arată în răspuns.

Reprezentaţii Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, mai spun că situaţia juridică a clădirii rămâne neschimbată, aceasta deţinând toate avizele şi autorizaţiile necesare, fapt ce nu permite iniţierea unor acţiuni de demolare.

”Hotărârea instanţei din Târgovişte nu dispune nicidecum demolarea Cathedral Plaza, ci obligă Municipiul la emiterea unui act prin care să iniţieze o procedură de desfiinţare. Astfel de acte au mai fost emise în trecut, nelegalitatea lor fiind evidentă raportat la necompetenţa Primarului General de a emite astfel de acte”, se arată în poziția dezvoltatorului.

Potrivit avocatului Robert Roşu de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, apărătorul Millennium Building Development, principiul relativităţii nu permite ca efectele unei hotărâri să se producă asupra unor entităţi care nu au luat parte la judecată şi nu s-au putut apăra – aşa fiind, hotărârea nu este opozabilă proprietarului clădirii”.

Eyal Ofer, miliardarul israelian care deține imobilul Cathedral Plaza, dar și clădirea Willbrook Platinum din nordul Bucureștiului, declara în vara lui 2011, într-o conferință de presă susținută la București, că nu știa ”că trebuie să ceară autorizație de construcție de la Vatican” și că nu înțelege de ce se află în acel blocaj. Autorizația de construcție pentru Cathedral Plaza a fost emisă de Primăria Sectorului 1, dar  a fost declarată nulă ulterior emiterii sale, prin sentință judecătorească.

Omul de afaceri, cu business în shipping și director al Royal Caribbean International și Celebrity Cruises Holding, a investit în România aproape un miliard de dolari, în domeniile imobiliar și naval. Investiția în Cathedral Plaza se ridică la 40 de milioane de euro, dar Eyal Ofer evalua valoarea de piață a clădirii, în 2011, la 70 de milioane de euro.

Potrivit specialiștilor citați de Realitatea Tv, demolarea clădirii este doar o chestiune de zile, totul depinzând acum de Primarul General a Capitalei, Sorin Oprescu, care trebuie să semneze autorizația de desființare a clădirii într-un termen de maximum 30 de zile.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii