FacebookTwitterLinkedIn

Aproximativ jumătate din parcul eolian de 225 MW este conectat la reţea, alte turbine eoliene urmând să fie conectate până în 2014.

Volumul de investiţii este de 380 de milioane de euro. Realizarea următoarei trepte de dezvoltare este planificată pentru începutul anului 2014.

În umra acestei investiții Austria urcă pe locul doi în topul investitorilor din România.

“Energia eoliană este completarea ideală pentru hidroenergie, pe care se concentrează producţia noastră, iar România oferă condiţii cadru bune pentru investiţia noastră”, a declarat preşedintele consiliului de administraţie Wolfgang Anzengruber la deschiderea oficială din Bucureşti.

Parcul eolian se află la circa 250 km de Bucureşti, spre est, în apropierea coastei Mării Negre. Cele 88 de turbine care vor fi construite până la finalizarea proiectului ar putea produce anual în total 540 GWh de energie electrică, suficientă pentru alimentarea a circa 350.000 de gospodării.

“Cu cei peste 200 MW am atins ţelul pe care ni l-am propus. În orice caz, energia eoliană din regiune mai are potenţial de dezvoltare – Dobrogea este una dintre regiunile cu cea mai mare putere a vântului din Europa, scopul fiind utilizarea celor mai bune locuri din Europa pentru fiecare tehnologie în parte”, a mai afirmat Anzengruber.

Compania operează în prezent în mod individual, respectiv prin intermediul participaţiilor, parcuri eoliene cu o capacitate totală de 450 MW în ţară şi în străinătate.

În 2012 compania avea circa 3.100 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro. Din 1998 este înregistrată la bursa din Viena, 51% din capitalul pe acţiuni fiind deţinut de Republica Austria.

Investiţia totală în energie verde la nivel global a ajuns în 2012 la 269 miliarde de dolari , reprezentând o creştere de 500% comparativ cu 2004.

Sectorul energiei regenerabile este acum în competiţie pentru obţinerea de investiţii cu zona energiei tradiţionale, dar şi cu cea bazată pe noile tehnologii, precum panourile solare, producţia de energie din biomasă şi mini-turbinele eoliene. Acestea dau posibilitatea utilizatorilor de energie să deţină propriile mici uzine energetice şi schimbă, astfel, modul în care companiile şi utilizatorii finali se raportează la piaţa de energie.

Citește mai multe despre investiţiile în energie verde