Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

Universul nostru urban

Ajung dimineaţă la birou pe la ora 8.15. Clădirea cu birouri unde lucrez are o arhitectură CUMULUS și se află în centru, lângă Parcul Cișmigiu (se aud păsările la ora aceasta), în Cartierul Creativ, așa cum a fost numit de Romanian Design Week. Mă opresc la parter pentru o cafea foarte aromată, care de obicei o beau pe terasă, cu privirea către copacii parcului.
elizapozaveche

Astăzi e frig, iar muzica cu un vibe bun, care promite o zi plină de energie, mă face să rămân înăuntru. Privesc frunzele de Monstera puse în faţa ferestrei, într-un vas de sticlă transparentă, care se proiectează pe faţada unei clădiri vechi. Încerc să nu mă gândesc la programul de azi.

Pe mese sunt reviste vechi de design, artă, arhitectură, lifestyle, viaţă urbană și modă. Le-am răsfoit pe toate în alte dimineţi. Barista sunt discreţi, binedispuși și prietenoși. Ei sunt cei care pregătesc același latté pentru care am dezvoltat repede dependenţă.

Clădirea Universul și-a câștigat renumele de hub creativ.

Sunt întrebată adesea dacă a existat o strategie ca această clădire să devină un pol creativ. Nu știu dacă proprietarul (investitorul practic) și-a propus să atragă anumite meserii sau servicii aici atunci când a iniţiat conversia tipografiei în clădire de birouri. Arhitectura, în schimb, are posibilitatea de a genera locuri diverse și potrivite pentru anumite tipuri de public. Arhitectura poate să aducă oamenii împreună și să ofere calitate vieţii.

Chiar dacă nimeni nu și-a propus în mod voit o strategie pentru această clădire, cred că rezultatul nu este o întâmplare. Bugetul, abordarea proiectului, specificul arhitecţilor, avantajele poziţiei centrale, dezavantajele clădirii vechi, deschiderea beneficiarului au făcut ca Tipografia Universul să existe în această formă, fiind atrași de spaţiu anumiţi chiriași.

Cei care, în cazul acesta oameni creativi din sfera culturală, antreprenori, tineri în general, au putut să își imagineze, dincolo de un șantier, potenţialul clădirii, o destinaţie, așa cum este ea: nonconformistă, nepretenţioasă, finisată sumar, dar cu prospeţime. Deseori, urbanul este o suită de întâmplări, iniţiative private nepremeditate, cu un impact minor.

Din punctul meu de vedere, în vecinătatea clădirii ar putea fi realizat un alt proiect, strategic pentru viaţa urbană a orașului. Un proiect destinat spaţiului public, în sensul direct al cuvântului, numit PIDU. El are ca scop reconectarea diferitelor părţi centrale din oraș prin zone pietonale destinate vieţii urbane și la care lucrează zece birouri de arhitectură, burdușite de alte echipe de specialiști din domenii conexe.

Numai că acest proiect întârzie să se întâmple, probabil neîntâmplător. Dacă el se va realiza, impactul lui va fi de sute de ori mai mare decât cel creat de conversia tipografiei și va genera apariţia a zeci de alte clădiri și locuri similare, în beneficiul comunităţii.

Citește și Despre locuire și locuinţe

Oricât de mult cred în lucrurile care se întâmplă spontan sau prin iniţiative vizionare private (și cât de mult mi-au schimbat viaţa existenţa lor), trebuie să recunosc că fără o viziune, urmată de o strategie urbană, ele rămân disparate și fragile.

Aici intervine educaţia și cunoașterea, cât de important este orașul și ceea ce are el de oferit fizic – direct pentru felul în care ne petrecem timpul în el sau evităm să ne petrecem timpul în el. Care sunt priorităţile pentru noi în oraș și cum se pot atinge ele, prin ce mecanisme? Când mă gândesc la educaţie (de curând a fost și ziua educaţiei – 5 octombrie), mă gândesc la De-a Arhitectura – o organizaţie ce și-a propus să aducă educaţia de arhitectură și mediu construit direct la sursă, adică la copii, în școli.

Un proiect ce a reușit, după cinci ani de existenţă, alături de sute de voluntari arhitecţi, organizaţii partenere (OAR, UAR, FPSE), sponsori și persoane private care au susţinut activitatea organizaţiei, să aducă cunoașterea orașului mai aproape de cei direct interesaţi. Beneficiarii proiectului, fie ei copii, viitori consumatori, investitori sau, cine știe, primari, vor fi informaţi și vor cere, în curând, o claritate mai ridicată a orașului.

Și aici nu mă refer doar la urbanism coerent și clădiri de calitate, ci și la spaţii destinate oamenilor care fac legătura între construcţii. Locuri care aduc oamenii împreună.

Diseară rămân în Universul pentru câteva evenimente – expoziţie, fashion show și o petrecere cu prieteni la unul dintre baruri. Dacă ar fi fost seara mai lungă, poate prindeam și un spectacol de teatru sau dans contemporan. Dar și mâine e o zi.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii