FacebookTwitterLinkedIn

Interdicția de călătorie îi va afecta pe toți cetățenii non-UE, cu excepția rezidenților de lungă durată, a membrilor de familie, a cetățenilor și diplomaților UE.

Sunt exceptaţi şi lucrătorii transfrontalieri și asistenții medicali, precum și persoanele care transportă mărfuri.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va rămâne la latitudinea ţărilor europene să aplice închiderea graniţelor pentru cetăţeni din state terţe.

„Inamicul este virusul, iar acum trebuie să facem tot posibilul să ne protejăm cetăţenii şi să ne protejăm economiile”, a spus von der Leyen.

Cu efect imediat, în UE vor intra doar bunurile, echipamentele medicale şi în unele cazuri persoane considerate necesare eforturilor UE de gestionare a extinderii epidemiei de coronavirus.

Măsurile vor fi valabile timp de 30 de zile şi nu se vor aplica Marii Britanii, care, chiar dacă a ieşit din Uniune în acest an, este încă în perioada de tranziţie.

Oficialii de la Bruxelles speră că prin închiderea graniţei externe, guvernele naţionale vor dori să deschidă unele frontiere interne pe care unele state membre, între care Franţa, Spania şi Danemarca, le-au închis ca reacţie la criză.