Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Industrie |
|

Uniunea Europeană, discuții despre tensiunile dintre Grecia și Turcia și activitățile de foraj

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene (UE) au purtat vineri, 13 august, discuții urgente despre tensiunile militare actuale dintre Grecia și Turcia, cu privire la drepturile de foraj în estul Mediteranei.
773x435_cmsv2_44af1205-ffb2-509c-9355-7d9a68551b9d-4884934

Turcia este criticată de către Uniunea Europeană după ce a anunțat că dorește să extindă activitățile de foraj pentru petrol și gaze, desfășurate în Marea Mediterană, conform Reuters.

Cele două state membre NATO, au obiective concurente în ceea ce privește rezerva de gaz. Relația tensionată dintre acestea este dată de drepturile asupra zonelor din Estul Mediteranei, mai exact, fiecare dintre ele pretinde că deține anumite locații-cheie, bogate în petrol și gaze.

Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a purtat discuții cu secretarul de stat american Mike Pompeo și cu ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, pentru a clarifica situația, însă a menționat faptul că un prim pas către armistițiu trebuie să vină din partea turcilor. Deși Dendias speră la atingerea unui compromis, Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat faptul că Turcia va continua activitățile de foraj de petrol și gaze în apele în litigiu până la 23 august, conform planificării.

Cum reacționează Uniunea Europeană?

Noile planuri de foraj ale Turciei amplifică tensiunile cu Grecia. Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a cerut oprirea imediată a activităților Turciei și începerea dialogului. ”Această acțiune subminează eforturile de reluare a dialogului și a negocierilor”, a afirmat Borrell într-un comunicat. 

Ministrul german de externe Heiko Maas, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat înaintea discuțiilor că aceste tensiuni din estul Mediteranei „nu pot continua”. Lucrăm la un dialog direct între părți, care ar contribui la găsirea unei soluții pentru această problemă ”, a adăugat Maas. El punctează și faptul că nu ar trebui să existe activități de foraj în timpul negocierilor.

Deși Atena a cerut Uniunii Europene susținere, prin formularea unor potențiale sancțiuni destinate Turciei, întalnirea de vineri nu a rezultat cu soluții concrete. Franța a răspuns, în schimb, angajându-se să-și sporească prezența militară în estul Mediteranei și a trimis joi două nave de război în zonă pentru exerciții comune cu marina greacă. Președintele francez, Emmanuel Macron, a acordat Ciprului și Greciei susținerea completă, condamnând „încălcarea suveranității” de către Turcia.

Relațiile tensionate dintre Grecia și Turcia nu sunt o noutate. Recent, cele două state au avut un conflict cultural atunci când Turcia a decis să transforme muzeul Hagia Sofia din Istanbul în moschee, loc care a fost timp de secole o catedrală creștină ortodoxă.

Sursa: Euronews

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii