Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Uniunea Editorilor din România somează Ministerul Educației să demareze licitația pentru manualele de clasa a VI-a

Uniunea Editorilor din România (UER) transmite un mesaj de alarmă către Ministerul Educației Naționale privind necesitatea de a demara de urgență procesul de licitație pentru manualele de clasa a VI-a, pentru anul școlar 2018-2019.
carte

Dacă s-ar demara azi procedurile, ar fi necesare 9 luni (vezi infograficul atașat) pentru a finaliza licitația și s-ar evita, în acest fel, situația de anul acesta, când elevii de clasa a V-a primesc manualele după aproape două luni de la începerea anului școlar, se precizează în comunicatul de presă al Uniunii Editorilor din România.

În timp ce Ministerul Educației este ocupat cu înființarea Editurii Unice și realizarea Manualului Unic, soarta elevilor care vor trece în 2018 în clasa a VI-a, aceiași care anul acesta au început studiile utilizând un compendiu în loc de manuale, depinde integral de bunăvoința  domniei sale.

Polixeniu Anghel, directorul executiv UER: „Nicio întârziere nu mai poate fi pusă pe seama editurilor sau a pieței manualelor alternative, ci este exclusiv vina autorităților. Ne întrebăm cât mai sunt dispuși părinții să tolereze această joacă a autorităților cu soarta copiilor lor? Cât mai sunt dispuse cadrele didactice să închidă ochii la acest joc cu aruncatul pisicii peste gard pe care îl practică autoritățile de ani de zile?”.

În ceea ce privește proiectul de Lege a manualului pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, editorii consideră că este un draft a cărui notă de fundamentare nu are nicio legătură cu structura unei propuneri legale reale. Deși ia decizii care afectează mediul economic (editurile, tipografiile, distribuția de carte școlară) și concurențial pe o piață liberă, Ministerul Educației Naționale evită discuțiile cu cei direct implicați și pe care îi acuză de toate disfuncționalitățile sistemului – editorii de carte școlară.

UER a adresat memorii Ministerului și Guvernului pentru a fi invitată la dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege, dar nici editorii, nici tipografii, nici cadrele didactice implicate până acum în conceperea de manuale nu au fost convocate la aceste dezbateri. În opinia editorilor de carte școlară, o asemenea decizie ar fi o pată de rușine pe obrazul României, în condițiile în care în nicio țară din Europa nu mai există un astfel de caz, în care statul să controleze în integralitate conceperea, editarea și tipărirea de manuale unice.

În opinia UER, soluția „salvatoare” oferită de Ministerul Educației încalcă legislația în vigoare, fiind evidente incompatibilitățile între mecanismele propuse prin intermediul ordonanței și normele care protejează transparența procedurilor de achiziție publică, drepturile de autor și menținerea principiilor concurențiale.

Trebuie, de asemenea, observat că economia de piață este caracterizată de o competiție a actorilor implicați, care se desfășoară în anumite limite, statul neputând interveni, decât în cazurile de monopol de stat – expres reglementate de dispozițiile Legii 31/1996 privind regimul monopolului de stat (care se referă la domenii precum armament, stupefiante, pariuri și pronosticuri sportive și altele asemenea și nicidecum la învățământ).

Nu trebuie, de asemenea, omis că manualele ca întreg aparțin editurilor și autorilor, orice altă entitate interesată în reproducerea acestor creații intelectuale trebuind să achite o redevență, ministerul neputând ordona multiplicarea respectivelor creații prin simpla manifestare a puterii sale publice.

Istoric

În data de 15 septembrie, Ministerul Educației Naționale a pus în transparență decizională un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică (EDP) ar deveni societate pe acțiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele școlare.

Profesorii universitari și preuniversitari, cercetători și oameni de cultură au reacționat public, semnând apelul Dreptul la educație. La acesta au aderat peste 230 de persoane, iar 4.600 de persoane au semnat petiția online.

Semnatarii au atras atenția asupra riscului de monopolizare a pieței de carte școlară, în contextul discuțiilor privind reorganizarea EDP și transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor școlare.

Printre autorii și semnatarii Apelului „Dreptul la Educație” se află personalități importante precum academicianul Nicolae Manolescu, profesorii universitari Rodica Zafiu, Liviu Papadima, Mircea Vasilescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, catedre întregi ale universităților din București, Iași, Cluj-Napoca, scriitori, artiști, profesori ai colegiilor, liceelor și școlilor din București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Timișoara, Galați, Ploiești, Breaza.

După numai 5 zile de consultări publice, MEN a înlocuit pe site-ul propriu propunerea HG cu un proiect de Ordonanță de Urgență, în ciuda semnalelor de opoziție primite de la mediul academic, cadrele didactice, mediul de afaceri.

În plus, în data de 28 septembrie, pe site-ul edu.ro, a fost pus în dezbatere publică un proiect de Lege a manualului școlar. În aceeași zi, ministrul Educației își exprima public, fără echivoc, intenția de a merge mai departe cu HG privind reorganizarea EDP și transformarea în unica editură cu drept de publicare a manualelor școlare.

În data de 10 octombrie, Guvernul României a adoptat OUG privind organizarea SC Editura Didactică și Pedagogică, făcând primul pas spre etatizarea pieței de carte școlară.

În perioada următoare, MEN a anunțat că va organiza o serie de dezbateri în țară pe marginea Legii manualului școlar, iar proiectul de lege va fi înaintat Parlamentului spre dezbatere și aprobare în circa o lună.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii