Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Uniunea Asiguratorilor: În condițiile în care 75% din populația României este expusă riscului unui cutremur, doar 18,5% dintre locuințe sunt asigurate

În condițiile în care 75% din populația României și 45% din rețelele vitale sunt expuse riscului unui cutremur, iar probabilitatea unui cutremur major în 30-40 de ani este o realitate statistică, doar pentru 18,5% dintre locuințe a fost încheiată asigurarea PAD, care este obligatorie, subliniază reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România.
bani_casa_asigurare.jpg

„Așadar, în contextul în care țară noastră este expusă unor catastrofe naturale precum cutremurul, inundațiile și alunecările de teren, gradul de cuprindere în asigurare printr-o polița obligatorie este scăzut, deși asigurarea PAD este obligatorie”, au precizat reprezentanții UNSAR.

Aceast tip de asigurare a înregistrat în ultimele luni un trend ușor descendent, ajungând la sfârșitul lunii august 2017 la un număr la 1.650.397 de polițe, însemnând un grad de penetrare de 18,48%, conform informațiilor comunicate de PAID.

„Toate acestea ne arată că nu există încă o legătură directă între riscurile catastrofale și nivelul de înțelegere al proprietarilor de locuințe cu privire la utilitatea, dar și obligativitatea asigurării PAD”, au adăugat reprezentanții UNSAR.

Reprezentanții asiguratorilor din România au reamintit că țara noastră este o țară cu riscuri catastrofice mari, aflându-se pe locul 87 din 171 în topul țărilor cu cele mai mari riscuri de dezastre naturale, potrivit celui mai recent studiu al World Risk Report. Acest clasament, întocmit pentru 171 de țări din toată lumea, prezintă riscul ca cetățenii unei anumite țări să devină victime ale unui dezastru, în urmă unor calamități naturale precum cutremure, furtuni, inundații, seceta ori creșteri ale nivelului marii.

De-a lungul istoriei, România s-a confruntat cu calamități naturale care au avut de multe ori consecințe catastrofice. Conform Național Geographic, „modul de manifestare, durata, intensitatea și consecințele fenomenelor meteo-climatice extreme sunt determinate de interacțiunea dintre dinamică atmosferei și suprafață activ-subiacentă a țării, cu rol important fiind barajul orografic al Carpaților și barajul termic al Marii Negre”.

Nefiind nici nordică, adică foarte friguroasă, nici apropiată de tropice sau ecuator, adică foarte călduroasă, România are totuși parte de extreme din ambele direcții, au reamintit reprezentanții UNSAR. Cele mai distructive catastrofe naturale înregistrate pe teritoriul României sunt cutremurele, inundațiile și alunecările de teren.

Previziunile specialiștilor sunt sumbre: în cazul în care s-ar produce un cutremur similar celui din ’77, cel mai afectat oraș din țară ar fi Capitală, multe dintre clădirile situate în centrul orașului nefiind consolidate. Municipalitatea susține că nimeni nu s-a ocupat în mod expres de asta și așa s-a ajuns în această situație. Deși s-a început programul consolidării încă din anul 2002, autoritățile spun că au fost consolidate, în medie, două blocuri pe an, deși sunt sute de imobile în această situație”, au completat reprezentanții Uniunii Asiguratorilor.

Primaria Capitalei menționează că, în prezent, există 348 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 175 prezintă pericol public. În aproximativ 17 ani, au fost consolidate 79 de imobile, dintre care 19 cu surse de la bugetul local și 60 din banii proprietarilor, adică 20% din numărul total al clădirilor care necesitau reparații capitale.

Potrivit specialiștilor în seimologie, din cauza poziționării, Bucureștiul este capitală cea mai vulnerabilă la cutremure din sudul Europei. Vulnerabilitatea Bucureștiului este dată de fondul construit vechi din zona centrală, dar și de condițiile locale de teren (straturi argiloase, care favorizează perioade predominante lungi de mișcări ale terenului, la magnitudini mari și medii).

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii