FacebookTwitterLinkedIn

Shooting Brake-ul DB5 Vantage a fost produs de Aston Martin la solicitarea președintelui companiei, Sir David Brown, care avea nevoie de o mașină cu mai mult spațiu în spate decât coupe-urile sau roadsterele, pentru a-și transporta câinii și echipamentul sportiv.
Automobilul face parte dintr-o familie nobilă și puțin numeroasă: aproximativ 1000 de exemplare DB5 au fost fabricate în total. Cu toate acestea, Aston Martin DB5 este probabil mașina cu cea mai mare încărcătură simbolică pentru industria auto britanică.

Modelele DB5 Vantage sunt vârful gamei,  mai puțin de 70 ieșind pe poarta fabricii la jumătatea anilor 60. Pe Vantage, motorul cu șase cilindri în linie dezvolta 353 CP, cu 43 CP mai mult decât la modelele DB5 obișnuite, atingând 100 km/h în 6,5 secunde, o performanță impresionantă pentru acea perioadă.

Aston Martin a produs în total 11 DB5 Shooting Brake, însă exemplarul de față este singurul cu specificații Vantage. Dată fiind proveniența și raritatea, precum și faptul că automobilul este impecabil recondiționat, valoarea sa este apreciabilă.


Proprietarul și casa de licitații Nicholas Mee, înființată în 1993 și specializată în Aston Martin, consideră că mașina are forța de a trage în siaj – nu că ar fi nevoie – celelalte două exemplare DB5 Vantage, un roadster și un coupé, de asemenea în stare impecabilă, prețul de pornire al licitației fiind de 4 milioane de lire sterline.


Nici roadster-urile DB5 nu sunt mai ușor de găsit astăzi – au fost produse 123 în total, dintre care cinci cu specificații Vantage – și au fost apreciate, printre alții, de actorul Peter Sellers și de designerul Ralph Lauren.Cât despre Aston Martin DB5 Vantage coupé, e aproape o banalitate să constatăm că este un cumul de superlative ale celebrității – cea mai faimoasă mașină a tuturor timpurilor, condusă de cel mai faimos spion, James Bond. Fapt care nu ne împiedică să-i apreciem frumusețea ori de câte avem ocazia să o vedem, în special după o restaurare fără cusur ca aceea prin care a trecut exemplarul de față.