Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Analize |
|

UNICEF: România este pe locul al doilea în UE la naşterile în rândul mamelor adolescente

România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naştere în rândul mamelor adolescente, arată un studiu UNICEF.
test sarcina adolescenta

Sarcina în adolescenţă are numeroase consecinţe negative asupra viitoarelor mame, precum şi costuri sociale şi economice, mai arată studiu realizat de UNICEF împreună cu Asociaţia SAMAS în România, transmite Agerpres.

În 2019 au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% faţă de anul 2018. În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepţia regiunilor Nord-Vest şi Nord-Est, unde creşterea a fost de 11%. De asemenea, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 şi 19 ani a fost de 4.290 anul trecut.

Vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescenței în aproape 70% dintre cazuri.

Cele mai multe sarcini în rândul adolescentelor au fost în judeţele Mureş (827 de sarcini), Braşov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iaşi (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanţa (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmboviţa (503 de sarcini) şi Prahova (483 de sarcini).

Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educaţie au cele mai multe sarcini (31,7 %), de peste trei ori mai mare decât cele care au absolvit învăţământul obligatoriu sau liceul.

“Concluziile raportului arată clar nevoia de măsuri complexe pe mai multe planuri şi cu implicarea mai multor instituţii ale statului, care trebuie să se coordoneze eficient. Sistemul de educaţie, cel medical, dar şi autorităţile locale trebuie să acţioneze, acordând o atenţie sporită tinerelor din categoriile vulnerabile, în special în contextul pandemiei de COVID-19, în care vulnerabilităţile familiilor aflate la risc au crescut”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Se recomandă introducerea în programa şcolară a educaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii ca materie obligatorie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii