
Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a semnat joi acordul care intră în vigoare imediat ce va expira actualul contract, în luna septembrie a acestui an.
Ungaria s-a bazat până acum în principal pe gazele naturale rusești, iar autoritățile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu niciun alt furnizor decât grupul rus Gazprom, transmite Reuters.
Ungaria și-a diversificat importurile de gaze naturale în ultimii ani, deschizând interconexiuni transfrontaliere cu majoritatea vecinilor săi și asigurând tranzacții cu gaze, inclusiv unul cu Shell printr-un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) din Croația.
Deși acordul cu Shell a fost primul cu un furnizor occidental, Ungaria s-a bazat pe Rusia pentru majoritatea importurilor sale de gaze naturale printr-o conductă care trece prin Ucraina. Acest lucru se va schimba odată cu inaugurarea unei noi conducte sudice, BalkanStream, o prelungire a conductei rusești TurkStream, care va ajunge până în Serbia și Ungaria.
„Vom avea la dispoziție o nouă rută pentru achiziționarea de gaze naturale … Ungaria nu va fi lipsită de gaze naturale”, a declarat Peter Szijjarto într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, adăugând că legătura de la granița Ungariei cu Serbia va deveni operațională până în luna octombrie.
Szijjarto nu a dezvăluit care este cantitatea de gaze pe care Ungaria o va importa în conformitate cu noul acord convenit cu Gazprom și nici prețul, adăugând doar că formula de preț este una “flexibilă”, iar companiile energetice din cele două țări vor negocia detaliile.