Cautare
, Contributor

Este director general al Randstad România, companie care oferă servicii de recrutare. "Cu experienţă de peste 10 ani în domeniul HR, am strâns de-a lungul timpului multe cunoştinţe, momente minunate ş...

Opinii |
|

Unde va fi focusul în recrutare, în 2018?

Suntem martorii unor vremuri cu profunde schimbări pe piața muncii nu doar în România, ci la nivel global.
Mihaela.Maranca

Inovațiile disruptive, apariția unor noi modele de afaceri, schimbarea așteptărilor forței de muncă față de angajatori și scăderea resurselor sunt factori cu impact asupra fiecărui sector. Iata provocări majore, în fața cărora trebuie să fim pregătiți, pentru ca viitorul să nu ne ia pe nepregătite. Ce putem face în 2018, în ceea ce privește recrutarea, o etapă esențială pentru un management armonios al talentelor, în organizații?

1. Implicarea companiilor în educarea tinerilor

S-a vorbit mult despre diferențele majore dintre modul în care sistemul de învățământ pregătește absolvenți apți pentru a fi absorbiți rapid de piața muncii și cerințele angajatorilor. Vești bune! Vedem tot mai des că se iau măsuri în acest sens – companiile, îndeosebi cele din industrie și automotive, inițiază proiecte prin care se implică în pregătirea tinerilor încă de pe băncile liceului, astfel încât să se asigure că au un nucleu de forță de muncă asigurat, format conform cu nevoile lor specifice, din care îi pot recruta pe cei interesați, care corespund standardelor de performanță ale acestora, la finalul studiilor.

2. Forme mai flexibile de colaborare cu angajații

Deși clasicul contract de muncă, pe o perioadă nedeterminată, este încă modalitatea standard de oficializare a unui raport de muncă, în ultimii ani au început să apară multe alte forme de muncă flexibilă, așa cum relevă “Raportul Flexibility@Work 2017”, realizat de Randstad Internațional. Ele variază în funcție de termenii colaborării: contracte pe perioadă determinată, oferirea de servicii prin cadrul legal de persoană fizică autorizată etc. Observăm o dinamică interesantă a acestora din urmă, dacă ne uităm la evoluția lor în perioada 2008 – 2015, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, conform datelor EUROSTAT. Asistăm, astfel, la o creștere a joburilor deținute de persoane fizice autorizate / freelanceri în sectorul serviciilor (mai ales în sectorul științelor și în cel tehnic), unde s-au înregistrat aproape 0,6 milioane contracte în 2015, și în cel medical (cu peste 0,3 milioane contracte).

Aceste condiții flexibile de lucru le permit companiilor să ajusteze rapid mărimea și arhitectura echipelor atunci când schimbările generate de inovație, tehnologii și nu numai le determină să modifice metodele de producție și chiar linia de produse. Totodată, companiile au posibilitatea să își evalueze angajații raportat la gradul de productivitate și creativitate pe care îl au, înainte de a decide să îi alăture forței lor de muncă permanente. Această abordare susține procesele ce aduc inovația în organizații și optimizează calitatea forței de muncă, contribuind, astfel, la dezvoltarea economică a companiilor.

3. Adunarea și interpretarea datelor pentru construirea brandului de angajator

Întregul proces de recrutare presupune colectarea unor date care, utilizate inteligent, pot face minuni în ceea ce privește managementul talentelor. Sursele de aplicare a candidaturilor, viteza de răspuns și alți metrici specifici recrutării stau la baza înțelegerii publicului țintă al unui angajator, din punctul de vedere al comportamentului de căutare a unui loc de muncă, de reacție în canalele social media, etc. Pornind de la ele se poate construi un EVP (employer value proposition) irezistibil.

4. Rafinarea sistemului de relocare a talentelor

Nevoile unităților de producție și, în general, ale marilor angajatori cu sedii în țară conduc la rafinarea sistemului de relocare a talentelor, pentru a-i putea atrage pe angajații cu pregătirea și calitățile dorite. Privită din această perspectivă, adevărata problemă a economiei nu stă atât în faptul că forța de muncă pregătită este tot mai redusă (mai ales în STEM: știință, tehnologie, inginerie și matematică), cât în nepotrivirea dintre angajați și angajatori, din punctul de vedere al locației, față de care companiile se află permanent în căutare de soluții.

2018 este un an de dezvoltare permanentă a strategiilor de recrutare, un an în care ne dăm majoratul în flexibilitate, creativitate și în care vom fi constant provocați să fim mai buni. Succes!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii