FacebookTwitterLinkedIn

Andrada Cioteanu, absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială, „pune cărămizile” Clubului Sportiv Universitar de Șah București în ianuarie 2013, după ce, în 2010, a obținut titlul de Campioană Europeană de Amatori la Șah. Fiind instructor de șah de cinci ani deja, copiii pe care i-a antrenat au început într-un termen scurt să câștige premii valoroase atât în competițiile bucureștene cât și în cele la nivel național.

Dacă pentru mulți dintre noi pasiunea nu se transformă neapărat în jobul ideal, Andrada Cioteanu s-a înarmat cu multă voie bună și a hotărât să îmbine cunoștințele acumulate ca jucător de șah cu cele din facultate, fiind absolventă a unui master în educație nonformală. S-au legat bine lucrurile, spune ea, astfel că, în urma unei investiții modice de aproximativ 3.000 de euro și-a urmat visul.

„Consumabilele și materialele de lucru nu reprezintă costuri foarte mari fiind vorba de câteva table de șah. Ne-a fost pusă la dispoziție gratuit, la început, o sală de antrenamente, lucru care a amortizat din costuri. Ușor, ușor, am reușit să închiriez și un spațiu potrivit, să îl mobilez, să aduc oameni capabili care să antreneze copiii, cererea fiind tot mai mare”, susține fondatoarea școlii de șah.

În primul an tot ceea ce încasa reinvestea în materialele de lucru, mobilier și participări la competiții   iar acum, după trei ani de la înființarea școlii de șah, lunar aproape 400 de copiii se înscriu la cursurile ei, iar cel mai des utilizat tip de abonament este de 130 de lei pe lună, ceea ce implică două ore de curs pe săptămână în grupe de lucru.

În ceea ce privește modelul de business care i-a servit ca sursă de inspirație, spune că a înclinat către educația occidentală, unde profesorul îi este prieten elevului.

„În șah, factorul psihologic contează enorm, la categoriile mici de vârstă uneori mai mult decât cunoștiințele. Cu un moral bun, poți învinge adversari mult mai experimentați. Profesorii noștri sunt prieteni cu copiii, îi indrumă și îi încurajează mereu, adoptând de fiecare dată o atitudine pozitivă. De altfel, și modelul de predare este sub formă de joacă pentru categoriile mici de vârstă, uneori cu multă poveste. Copiii sunt foarte orgolioși și suferă foarte mult la înfrângere, asta fiind și cauza principală pentru care mulți copii se lasă de șah, chiar și atunci când sunt talentați. Așa că noi suntem mereu lângă ei la competiții pentru a-i incuraja indiferent de rezultat”, menționează Andrada Cioteanu.

Ca în oricare alt domeniu, în șah există o compentiție sănătoasă. Școala Andradei Cioteanu s-a axat pe rezultate, iar lumea a început să o cunoască prin prisma rezultatelor elevilor săi care au obținut clasări pe podimuri la competițiile naționale, participări la campionatele europene și chiar mondiale.

„Avem și materialele noastre de lucru, materiale scrise de noi, primul volum deja l-am publicat (n.r. Editura Nomina, Șahul pentru începători, 2015) și nu ne oprim aici. Ar fi frumos ca peste cinci ani să avem un centru mai mare în care să se studieze șahul la cel mai înalt nivel și sedii în toată țara. Deocamdată avem două sedii, unul în sectorul 2 și altul în sectorul 4 și colaborăm cu școli și grădinițe din tot Bucureștiul și din împrejurimi”, conchide instructorul de șah.

Pe termen scurt, Andrada Cioteanu și-a propus să se extindă și să deschidă câte un sediu al școlii de șah în fiecare sector din capitală.