FacebookTwitterLinkedIn

Programul prin care românii au schimbat din 2005 încoace peste 500.000 de maşini mai vechi de 10 ani se lasă aşteptat în acest an. Deşi se vorbeşte de el încă din ianuarie, timp în care piaţa auto a înregistrat noi scăderi semnificative ale vânzărilor de autovehicule noi, oficialii Ministerului Mediului nu dau semne că se grăbesc să lanseze noua ediţie.

Mai mult, Rovana Plumb, ministrul de resort, a lăsat să se înţeleagă că există puţine certitudini legate de modalitatea de desfăşurare a programului. Astfel, cei care vor îşi duce la centrele REMAT automobilul mai vechi de 10 ani vor primi în schimb un tichet în valoare de 1500 de euro. În 2013 se va accepta pentru achiziţionarea unei maşini noi un singur tichet, iar nu trei ca în anii trecuţi.

De asemenea, tichetul nu va fi nominal şi deci în consecinţă va putea fi valorificat la liber. Anul acesta însă valoarea unicului voucher utilizabil, de 1500 de euro, adică de circa 6500 de lei, este mai mare decât suma de 3800 de lei cu care se putea achiziţiona anul trecut o maşină nouă. 

Prevederile noului program “Rabla” vor apărea pe site-ul Ministerului Mediului pe data de 15 aprilie, urmând ca timp de o săptămână publicul să trimită observaţii faţă de cele prevăzute în proiectul supus dezbaterii. Este însă foarte posibil ca amânarea punerii sale în practică să intervină din nou, astfel încât programul să înceapă să-şi facă simţite efectele abia din luna mai.