FacebookTwitterLinkedIn

Adrian Ionescu, șeful Laboratorului de Dispozitive Nanoelectronice și al catedrei care se ocupă de doctoratele în Microsisteme și Microelectronică, din cadrul EPFL, a absolvit Universitatea Politehnică din București, în 1989, iar apoi a plecat în Vest.

Ulterior, și-a luat doctoratul, în 1997, la Institutul Politehnic Național din Grenoble, Franța, iar astăzi, împreună cu un grup de cercetători, lucrează la perfecţionarea unor dispozitive revoluţionare prin care utilizatorii să fie feriţi de boli, avertizaţi de pericole sau încurajaţi să facă sport. Un fel de „îngeri păzitori digitali” pregătiţi să înfrunte schimbările viitorului.

Cipurile elaborate de Mihai Adrian Ionescu, alături de echipa sa, în cadrul proiectului intitulat “Guardian Angels” pot fi purtate tot timpul. Ele dau informaţii despre mediu şi despre sănătatea oamenilor, pot evidenţia alergenii din aer sau ritmul cardiac, glicemia, deshidratarea sau chiar emoţiile. Este o tehnologie cu un consum minim de energie, care poate fi folosită la scară largă.

Românul a intrat și în cursa pentru un miliard de euro într-un concurs european de proiecte ştiinţifice. Adrian Ionescu a ajuns în finala concursului FET Flagship Pilots, cea mai importantă competiţie finanţată de Uniunea Europeană, iniţiată în 2010. În competiţie au intrat 26 de propuneri, iar proiectul Guardian Angels for a Smarter Life se află printre cei patru finalişti. Câștigătorul concursului va primi o finanţare de circa un miliard de euro/an.

ROMÂNI CU CARE NE MÂNDRIM:

Sergiu Pașca, studentul român al anului în lume

Alexandra Olteanu, studentul român al anului în Europa

Gruia Bădescu, studentul care vrea să schimbe înfățișarea României

Alexandru Călin, tânărul care studiază secretele creierului uman

Horia Ștefan Mania, studentul român al anului în SUA

Călin Ciprian Andrei, românul care studiază tainele caligrafiei

Andrei Panaiotu, studentul la geologie implicat în proiecte umanitare