FacebookTwitterLinkedIn

Trailerul, care a făcut peste 34 000 vizualizări în primele patru zile de la lansare, mă pregătea pentru o controversă. Să spun că nu a fost deloc ceea ce mă aşteptăm este puţin zis. Aşa cum urma să aflu din ultimele cadre şi discursul regizorului, este un film autobiografic presărat cu sensibilitate şi nostalgie despre anii petrecuţi într-un seminar teologic, în anii 90.

Departe de a încerca să te convingă să faci parte dintr-o tabără, să fii pro sau contra, nu este un film provocator despre credinţă, ci despre provocarea de a fi om, cum a spus Ada Solomon, producătoarea filmului, în timpul conferinţei de presă. Creat ca o buclă, filmul urmăreşte cum Gabriel, proaspăt intrat în seminar, învaţă nuanţele unui sistem unde elevii şi profesorii încearcă să construiască împreună o relaţie unde încrederea are culori diferite. Ca un kaleidoscop, adevărul nu este unul singur şi nu defineşte o valoare absolută de bine sau rău. Iar oamenii pot face lucruri greşite din cele mai bune intenţii.

O experienţă de viaţă de cinci ani frumos rezumată în aproape 2 ore şi o poveste adevărată despre inocenţă – aşa aş descrie primul lungmetraj al lui Daniel Sandu care a avut nevoie de aproape 10 ani ca să ajungă în sală.

Un proiect de suflet şi o experienţă despre care acesta spune «… pe mine nu mă poate contrazice nimeni, pentru simplul motiv că am trăit-o eu. Şi există oameni care au libertatea să nu mă creadă, dar în acelaşi timp, nu am trăit-o singur. Sunt mult mai mulţi oameni care au fost alături de mine acolo, care activează în sânul instituţiei respective, (…)unii dintre ei au văzut filmul şi au apreciat că lucrurile sunt cât se poate de veridice”.

Proiectul a fost dezvoltat din 2008 în cadrul prestigioaselor workshop-uri de specialitate CineLink 2008, Ekran Wajda School 2010, Berlinale Co-Production Market 2013 sau Les Arcs Coproduction Village şi a necesitat un buget de 800 000 euro.

Dacă Vlad Ivanov este extraordinar în rolul complex al părintelui Ivan şi numit de regizor «locomotiva distribuţiei», foarte tânărul Ştefan Iancu (Gabriel Miriş în film) m-a surprins prin subtilitatea interpretării şi şarmul à la James Franco.

Grupul de tineri din film, impresionanţi şi nu toţi actori profesionişti, au văzut filmul în versiunea sa finală ieri, împreună cu noi. Iar reacţiile lor la cald în faţa presei au fost pe cât de sincere, pe atât de emoţionante, explicând cum a fost la casting sau cum vede fiecare finalul filmului.

La eveniment au fost prezenţi regizorul Daniel Sandu, producătoarea Ada Solomon şi actorii Vlad Ivanov, Ştefan Iancu, Ilie Dumitrescu Jr, Ştefan Mihai, Cristian Bota, Ali Amir, Alfred Wegeman.

„Un pas în urma serafimilor” este distribuit în România de microFILM, iar internațional de INDIE SALES.

Din 22 septembrie în sălile de cinema.