FacebookTwitterLinkedIn

Ne-am uitat nedumeriți unii la alții, așteptând ca la un moment dat anunțul să fie rostit și în limba engleză. Am așteptat în zadar. Trenul a plecat din stație. După doua-trei minute am văzut pe google maps că traseul nu mai era respectat. Am coborât în prima stație, am schimbat, am ajuns într-un final la hotel. Într-un tren plin de turiști puteau să facă un anunț în limba engleză.

Am trecut peste incident, am lăsat bagajele la hotel și am pornit spre centru. Nedumerirea inițială a dispărut. Și am descoperit un oraș curat, organizat ca un plan bine pus la punct, armonios, cu oameni prietenoși. Deși, un pic cam frig și un vânt prea insistent.

Primaria Noua - Marienplaz

Ce am vizitat

Am pornit din Marienplaz. Ne-a întâmpinat acolo Primăria Nouă, o clădire absolut impresionantă, cu extrem de multe detalii, statui şi arcuri pe fațada dinspre piaţă Marienplaz.

Turnul cu ceas al clădirii, vechi de peste 100 ani ani, înglobează 32 de figurine care, la ora 11.00, prezintă o poveste cu specific bavarez. Am ratat povestea. A rămas pe dată viitoare.

Am trecut de pe o străduţă pe alta şi am poposit câteva momente la Peterskirche, o biserică romano-catolică, despre care am aflat că este cea mai veche din oraş. Înălţimea turnului bisericii depăşeşte toate clădirele din centru, astfel că panorama de acolo este una foarte frumoasă. Iar vântul un pic şi mai aprig. O vizită merită şi St. Michael Kirche, care îţi atrage privirile prin faţada impunătoare şi statuile care o decorează – chiar între cele două uşi principale este statuia Arhanghelului Mihail.

La doar câţiva paşi de Marienplaz, am dat de Viktualienmarkt, una dintre cele mai mari şi mai vechi pieţe din München. Culori vii, arome, miresme îmbietoare, forfotă. O vizită pe care iubitorii de bunătăţuri de tot felul nu trebuie să o rateze. Începi să salivezi de cum treci prin dreptul primelor „tarabe”.

În piaţă poţi să găseşti cam tot ce îţi doreşti: mirodenii, specialităţi tradiţionale din carne şi brânză, produse de patiserie, fructe proaspte şi uscate, vinuri. Şi multe, multe delicii care aşteaptă să fie degustate. O bucurie pentru papilele gustative!

Residenz Museum 2

Aproape de centrul vechi al oraşului se află Residenz Museum (foto dr.). Iubitoare de palate şi clădiri vechi, nu puteam să ratez acest muzeu care a fost pentru ani mulți reşedinţa oficială a monarhilor Bavariei. Merită câteva ore bune astfel încât să poţi vizita întregul complexul muzeal care include palatul, trezoreria şi Teatrul Cuvillies.

Parcurgi peste 100 de încăperi şi descoperi colecţii extrem de rare de porţelan, sculpturi, argint, picturi, candelabre şi lampadare, mobilier. O incursiune care te poartă de-a lungul secolelor, descoperind poveşti şi cutume ale altor vremuri. Teatrul Cuvillies, decorat în roşu şi auriu, este bogat în ornamente şi detalii care te compleșesc. Treci de uşi şi primul instict este să îţi găseşti un scaun, să te aşezi şi să te bucuri de spectacolul arhitectural.

Rămânând în sfera poveştilor şi a istoriei, însă părăsind zona centrală, am ajuns la Palatul Nymphenburgh, fosta reşedinţă de vară a conducătorilor Bavariei. Împrejmuit de grădini vaste, care de-a lungul timpului au fost amenajate respectând diverse curente, Palatul Nimfelor te transpune în lumea şi stilul opulent de viaţă al aristocraţiei.

Palatul Nymphenburgh (1)

M-a impresionat Sala de festivităţi, cu decoraţiunile bogate şi fresca în culorii vii de pe tavan, care îţi atrage privirea de cum intri şi te însoţeşte pe toată întinderea încăperii. Dar şi Galeria frumuseţilor, o colecţie de 26 de portrete de femei, din clase sociale diferite, care l-au captivat pe cel care a şi înfiinţat această galerie – Ludovic I al Bavariei.

Am schimbat apoi registrul. Neue Pinakothek este o galerie de artă care dispune de opere de la sfârşitul secolului 18 şi începutul secolului 20, incluzând lucrări de referinţă ale artei germane. Goya, Van Gough, Monet, Klimt sunt doar câteva nume ale căror opere vă vor încânta în muzeu.

Pe lista obiectivelor de vizitat nu poate lipsi un alt punct bine întipărit în ADN-ul München-ului – universul BMW: Muzeul BMW şi BMW Welt. Nu este doar despre maşini. Dimpotrivă, o istorie a dezvoltării industriei auto, într-un spaţiu interactiv, care te ajută să experimentezi şi să descoperi motoare, turbine, motociclete şi vehicule. Dincolo de un muzeu tipic, este o experienţă.

Restaurante și berării

În mod clar, nu poţi spune că vizita în München este completă fără să experiementezi măcar una dintre berăriile lor. Seară sunt pline de oameni gălăgioşi, veseli şi relaxaţi şi care se bucură de bere, de mâncarea bavareză şi de discuţiile cu prietenii. Găseşti cu greu loc, dar aşteptarea merită de fiecare dată.

Una dintre cele mai populare este Hofbräuhaus, situată foarte aproape de Marienplaz. Atmosfera este plăcută, însă impresia generală este că locul a devenit prea turistic. Mie mi-a plăcut mult mai mult ceea ce am găsit la Augustiner Bräustuben. Seara berăria era înţesată cu localnici, mâncarea a fost delicioasă, iar desertul – sublim: clătite, însă nu cum le ştim noi, ci dintr-un aluat mult mai gros, cu fulgi de migdale şi dulceaţă de afine, îngheţată de vanilie şi frişcă. Cele mai bune de până acum.

Un alt loc care trebuie menţionat pentru mâncare, atmosferă şi arhitectură interioară specifică este Ratskeller, restaurantul aflat la subsolul Primăriei Noi, din piaţă Marienplaz.

18.000 de paşi pe zi, muzee şi palate, o limbă complicată şi greu de reţinut sau înţeles, reguli multe şi o aparenta lor răceală, curăţenie şi un sistem de reciclare bine pus la punct, câţiva fulgi de zăpadă, vânt şi frig, cea mai bună bere, clătite delicioase, o vizită în depoul de la metrou (neintenţionată, desigur). O experienţă cu de toate.

La plecarea din München, am avut senzația unui copil, într-o zi plăcută de vară, care descoperă șotronul alături de vecinii de bloc, dar pe care părinții îl cheamă acasă pentru că „s-a făcut târziu”.

Iuliana Mânză lucrează în comunicare și marketing de 10 ani. Este pasionată de călătorii și cărți.

Palatul Nymphenburgh (2)

Palatul Nymphenburgh, München, foto: Iuliana Mânză