FacebookTwitterLinkedIn

Cu un buget inițial de 26 milioane de euro, GapMinder este primul fond de capital de risc creat ca urmare a selecției derulate de Fondul European de Investiții (FEI). Acesta este finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020 (POC), cu o cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

GapMinder va investi, în următorii ani, în companii aflate în faza de seed sume de până la 1 milion de euro, cu potențial de a suplimenta cu încă 3 milioane de euro per companie în rundele ulterioare.

De asemenea, fondul va investi și în start-up-urile aflate la prima rundă de investiții sau în faza de accelerare, în care investițiile vor fi de până la 100.000 de euro.

GapMinder vizează companii inovatoare de tehnologie cu potențial ridicat de expansiune internațională, din domenii precum serviciile IT și software, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală, soluții IT pentru sănătate, FinTech etc.

„Pentru selecția start-up-urilor eligibile, GapMinder va susține și programul de accelerare Techcelerator în București și Cluj-Napoca. Pentru ca prima rundă de evaluări în vederea potențialelor investiții să aibă loc cât mai rapid, în perioada următoare va începe preselecția start-up-urilor cu ajutorul Techcelerator”, au mai anunțat reprezentanții noului fond de investiții.

Orice start-up de tehnologie în căutare de finanțare se poate înscrie în cadrul acestui program.

Ecosistemul start-up-urilor inovatoare de tehnologie din România are un potențial extraordinar și este deseori neglijat. Așadar, ne-am propus să îl susținem, investind în soluții de viitor, în proiecte și companii ce pot fi dezvoltate și pe plan internațional. Noi le ajutăm să crească punându-le la dispoziție capitalul necesar, dar și experiența vastă a mentorilor din program”, afirmă Dan Mihăescu, Founding Partner al GapMinder.  

Membrii fondatori ai GapMinder sunt investitori activi în ecosistemul local de start-up-uri care au deținut anterior poziții de top management în companii multinaționale de tehnologie, au mai anunțat reprezentanții fondului.

Totodată, sunt membri activi ai comunității antreprenoriale, având experiență în programele naționale sau internaționale de accelerare”, au precizat reprezentanții GapMinder.

FEI face parte a Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI) și este principalul finanțator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare finanțate prin fonduri structurale și de investiții: JEREMIE 2007-2013, Inițiativa pentru IMM și instrumentele financiare din cadrul PO Competitivitate, PO Regional și PNDR.

Cu o alocare de 1,33 de miliarde euro din FEDR, POC susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește: (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare și (b) infrastructura subdezvoltată de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor.