FacebookTwitterLinkedIn

“Pierderile din industria creșterii porcului, directe și indirecte, se apropie de un miliard de euro, iar pierderile prin deficitul de balanță comercială au depășit deja un miliard de euro. În ceea ce privește despăgubirile, dacă până în anul 2019 se dadeau de la Comisia Europeană, acum se acorda din bugetul de stat, astfel putem să cuantificam pe viitor alte pierderi la bugetul de stat prin despăgubirile care pot fi acordate către Gospodăriile Populației (GP) sau către fermele mari de porci, care nu vor fi mici. Noi venim și întrebăm: de ce se tărăgănează aceste acte normative cerute și răscerute de Comisia Europeană? În toamnă mai avem un audit FVO (Food and Veterinary Office n.r.) pe implementarea recomandărilor celorlalte misiuni de audit VFO pentru combaterea pestei porcine africane (PPA), dar până acum nimic nu s-a implementat, nicio recomandare, nici biosecuritatea și nici ordinul privind dimensionarea”, a spus Vladimir Mănăstireanu, la un eveniment organizat de APCPR, citează INDUSTRIA CARNII.RO.

Acesta afirmă că, deși există Ordinul 538 privind dimensionarea creșterii porcului în gospodăria populației, autoritățile susțin că nu trebuie să fie neapărat un număr maxim sau minim de porci permis pentru creștere în GP-uri.

“Noi suntem insistenți, chiar dacă greșim. Ba da, trebuie să fie un număr maxim în GP-uri, că sunt cinci, că sunt trei, că este unul singur, din punctul meu de vedere ar trebui să fie zero. Ca medic veterinar consider că ar trebui să nu se mai crească porci în GP-uri, dacă vrem să devenim un stat european civilizat și din acest punct de vedere. Însă, pentru că ținem la tradiția românească, ne dorim să se păstreze această tradiție cu o condiție: să se respecte cu strictete anumite reguli de biosecuritate, identificare, controlul circulației. Cine vrea să comercializeze, să o facă în cadrul legal și să se fiscalizeze, să își construiască microferme pe fonduri europene dacă pot accesa și să își pună condiții minime de biosecuritate așa cum vor fi gândite și trecute, într-un final, într-un anumit ordin de biosecuritate și să respecte toate regulile de bun simț pentru creșterea porcului”, a adăugat fostul președinte al ANSVSA.