Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

Tech |
|

Un laborator american se află aproape de atingerea obiectivului cheie privind eficiența fuziunii nucleare – energie nelimitată și curată

Un institut științific american este pe punctul de a atinge un obiectiv mult râvnit în cercetarea fuziunii nucleare. Un experiment sugerează că scopul „aprinderii”, unde energia eliberată prin fuziune o depășește pe cea livrată de laserul care inițiază procesul, este la un pas de a fi atins.
Atomic,Structure.,Scientific,Breakthrough.,Modern,Scientific,Research,On,Nuclear,Fusion.

The National Ignition Facility (NIF) folosește un laser puternic pentru a încălzi și comprima combustibilul pe bază de hidrogen, inițiind astfel procesul de fuziune. Prin utilizarea fuziunii, procesul care alimentează practic Soarele, s-ar putea obține o sursă de energie nelimitată și curată, transmite BBC.

Într-un proces numit fuziune inerțială, 192 de fascicule de laser, cea mai puternică concentrare de energie laser din lume, sunt direcționate către o capsulă de mărimea bobului de piperul care conține deuteriu și tritiu, izotopi ai hidrogenului. Acest proces comprimă combustibilul la o densitate de 100 de ori mai mare decât a plumbului și îl încălzește la 100 de milioane de grade Celsius, mai fierbinte decât centrul Soarelui, condiții ce ajută la declanșarea fuziunii termonucleare.

În urma unui experiment efectuat în data de 8 august a produs 1,35 megajouli (MJ) de energie, adică aproximativ 70% din energia laser livrată capsulei de combustibil. Atingerea punctului de „aprindere” înseamnă obținerea unui randament de fuziune mai mare de 1,9 MJ, pe care laserul îi introduce.

„Acesta este un pas uriaș pentru fuziune și pentru întreaga comunitate care cercetează acest domeniu”, a declarat pentru BBC News, Debbie Callahan, fizician la Laboratorul Național Lawrence Livermore, institut care găzduiește NIF.

Randamentul obținut în cadrul experimentului din această lună este de opt ori mai mare decât recordul anterior al NIF, stabilit în primăvara anului 2021 și de 25 de ori mai mare decât randamentul din experimentele efectuate în 2018.

De asemenea, oamenii de știință de la NIF cred că au obținut acum ceva ce numesc „plasmă care arde”, prin care reacțiile de fuziune în sine produc căldura necesară pentru continuarea procesului de fuziune. Acest lucru este vital pentru ca procesul să se poată auto-susține.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii