Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Un italian la Curtea regelui Pirelli

Paolo Roversi, un fotograf sensibil și foarte talentat, este primul italian care a realizat legendarul Calendar Pirelli, în care Julieta apare în mai multe ipostaze.
Paolo Roversi

Foto: Pirelli/Alfonso Catalano/SGP Italia

Considerați acest gen de proiecte ca fiind o lucrare pe bază de comandă?

Da, este o lucrare pe bază de comandă, dar este o comandă liberă, în care mi se oferă deplină libertate de acțiune. Nu este o comandă cu restricții, unde trebuie să vedem hainele, să alegem nasturii etc. Nu este genul acela de comandă.

Am făcut acest lucru pentru prima dată, este o descoperire cu totul nouă, și am făcut-o cu o deosebită plăcere, a fost o aventură minunată, pentru că vorbim despre un calendar legendar și îmi face o deosebită plăcere să-mi văd, în sfârșit, numele înscris în această minunată galerie alături de toți marii fotografi.

Apropo de asta, nu vi s-a cerut niciodată să tratați o anumită temă, ați avut mână liberă în privința alegerii?

Da.

Și când ați spus: vreau să fac mai mult decât un simplu calendar, vreau să fac o prezentare de tip libret, toată lumea a îmbrățișat imediat această idee?

Da. Cei de la Pirelli au fost foarte deschiși la toate ideile și sugestiile mele.

Paolo, felicitări pentru capodopera creată. Este într-adevăr deosebită. Aș vrea să știu ce v-a atras în mod special la aceste femei și de ce le-ați ales tocmai pe ele, prin ce anume s-au făcut remarcate?

Căutam femei cu un caracter puternic, cu pasiune pentru munca lor și am simțit că ele își doreau să exprime ceva mai mult, nu doar să fie frumoase în fața camerei. Și cred că am făcut o alegere bună, pentru că fiecare dintre ele a fost foarte darnică și fiecare a contribuit în mod considerabil la poveste.

Yara Shahidi (Credit: Paolo Roversi)

 

Ultima dată când am discutat la Paris, mi-ați povestit despre dorința dumneavoastră de a vă fotografia visurile. Ați reușit să faceți acest lucru până la urmă?

Încă n-am găsit camera potrivită (râde). Am visat să am o astfel de cameră, dar încă nu am găsit-o. Vă puteți imagina o cameră care să vă poată fotografia visurile? Ar fi grozavă. Bineînțeles, am visurile mele. De fapt, ceea ce numesc eu visuri sunt, de fapt, dorințe, obsesii… Amintirile sunt, pentru mine, un fel de visuri care stau agățate undeva, într-un colț al minții mele. Așadar, pentru mine, visurile sunt, de fapt, un amestec din toate astea. Însă în realitate vorbim despre idei, gânduri, sentimente…

Care credeți că a fost cea mai mare provocare din perioada în care ați lucrat la realizarea calendarului Pirelli? Faptul că veneați după toți fotografii de dinaintea dvs., că trebuia să reflectați spiritul timpului, dorința de a face vâlvă…

Cea mai mare provocare căreia trebuie să-i fac față este interviul de după lansarea calendarului (râde).

Bun, atunci cea de-a doua cea mai mare provocare?

Nu, după părerea mea, să ai posibilitatea să lucrezi alături de oameni importanți, să ai posibilitatea de a alege, faptul că poți să te exprimi cu ajutorul ideilor tale, al intențiilor tale, iar după toate astea să obții acel rezultat concret denumit Calendarul Pirelli, care este celebru în toată lumea… Asta e o provocare frumoasă.

Care este povestea dvs. de dragoste preferată, în afară de Romeo și Julieta?

Prima dată când am văzut Romeo și Julieta eram copil și am fost foarte impresionat de această poveste. De asemenea, am ales această tematică datorită faptului că povestea se petrece în Italia. Motivul pentru care am ales tema Romeo și Julieta constă într-un amestec al tuturor acestor componente. Iar când vorbim despre femei, Julieta este un simbol al unei femei excepționale. Ea se transformă din copila aceea de 14 ani, foarte fragilă și complet necunoscătoare în privința lumii din jur și ajunge să își înfrunte dușmanul, devine o femeie puternică, dură și neînfricată, o adevărată rebelă, care decide să înfrunte întreaga lume pentru a-și proteja dragostea. Este o poveste frumoasă. Iar mesajul pe care ea îl transmite tinerelor de astăzi este unul absolut magnific: Nu te teme de nimic, luptă pentru iubirea ta, luptă pentru lucrurile în care crezi. E un mesaj minunat.

După părerea dvs., o femeie matură ar putea interpreta rolul Julietei?

Da. Nu există limită de vârstă pentru Julieta. Nu ne așteptăm la un standard de frumusețe. Nu există limite geografice – Julieta poate fi la fel de bine din Japonia, Africa sau Polonia. Și Julieta nu are o vârstă anume. După părerea mea, Julieta este un suflet pur, atât și nimic mai mult.

Mi-au plăcut foarte mult cuvintele dvs.: A iubi este o forță care depășește orice altceva. Ne puteți împărtăși câteva din sentimentele dvs. la finalul acestui proiect?

Acest proiect a implicat multă emoție. În timpul interviurilor, fetele mi-au povestit aspecte din viața lor. Claire Foy, de pildă, mi-a spus: „Eu n-am găsit încă bărbatul potrivit”. Mia (Mia Goth, n. red.) mi-a spus că a jucat prima dată rolul Julietei la vârsta de 10 ani și că a fost foarte tristă după aceea. Confesiunile acestor tinere fete, despre viața lor sau despre iubirile lor, sunt extrem de emoționante. Și nu mai puțin înduioșătoare au fost momentele acelea când citeau, când au interpretat textul lui Shakespeare în fața mea, chiar acolo, pe scaunele acelea. Pentru că, așa cum ați remarcat, decorul era foarte simplu, minimalist. De pildă, ați văzut în film, când Mia spune: „O, crede-mă, iubite, a fost privighetoarea”. Și o spune în așa fel încât toți cei din jurul ei sunt în lacrimi. Electricienii de pe platou… toată lumea plânge. Vă puteți imagina scena aceasta?

Sunteți primul fotograf italian care realizează un calendar Pirelli. Ce înseamnă acest lucru pentru dvs.?

Este o onoare, firește. Adică, era și timpul! (râde)

Ce fel de Julietă interpretează fiica dvs.?

Fiica mea (Stella Roversi, n. red.) joacă rolul Julietei care se află încă în Verona. Ea o simbolizează pe Julieta care se află încă acolo, pe străzile Veronei. Julieta trăiește încă, ea poate să apară oricând, la orice colț de stradă. Fiica mea este o Julietă eternă, fără vârstă. Toate celelalte Juliete vorbesc, fiica mea este tăcută, dar este prezentă.

Sufletul Veronei.

Exact, sufletul Veronei.

Stella Roversi (credit Paolo Roversi)

 

Dacă aruncăm o privire la calendarele din trecut, care este cel care v-a impresionat cel mai mult? Există un calendar anume pe care îl considerați cel mai bun?

Există multe calendare care îmi plac. Încă de la primele ediții, lista este foarte lungă. Recent, mi-au plăcut foarte mult cele realizate de prietenul meu Peter Lindbergh. Calendarul meu îi este dedicat lui Peter, pentru că Peter mi-a fost un prieten foarte apropiat.

Credeți că în zilele noastre Julieta ar fi o feministă?

Cred că partea cea mai frumoasă este aceea că, în interpretarea fiecărei persoane, Julieta capătă individualitate și cred că tocmai aceasta este esența feminismului: dreptul de a fi o ființă umană completă, indiferent de modul în care alegi să exiști.

Ați fotografiat niște femei de excepție de-a lungul anilor. Care a fost modelul dumneavoastră preferat în viața profesională, până în prezent?

Toate sunt modelele mele favorite. Nu pot alege.

A mai rămas vreo persoană cu care nu ați lucrat până acum și v-ați dori să lucrați în viitor?

Da, bineînțeles, sunt multe modele cu care mi-aș dori să lucrez. În fiecare zi apar chipuri noi, cunosc oameni noi.

O ultimă întrebare: ce ați învățat de pe urma acestui calendar? Care sunt lecțiile cu care ați rămas?

Am aflat că încă mai am multe lucruri de învățat. De asemenea, am aflat că, de fapt, sunt încă tânăr, pentru că îmi doresc să fac mai mult, să realizez mai multe proiecte.

Dacă ai ocazia să faci un astfel de calendar, dacă ai un an reușit, lucrurile nu sunt atât de sumbre. Trebuie să gândim pozitiv. Ne dorim să trecem peste aceste momente dificile prin care trece societatea și să rămânem pozitivi. Trebuie să ne spunem: „Zilele acestea sunt minunate”. Putem face un minunat calendar Pirelli – nu pentru că sunt fotografiile mele, ci pentru că el ne vorbește despre dragoste. Cred că este un mesaj pozitiv pentru tinerii de astăzi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii