FacebookTwitterLinkedIn

E greu de crezut că o carieră abandonată, cu o baltă verzuie pe fund, ar putea face pe cineva să-și închipuie că acela este locul unde să îngroape 300 de milioane de dolari ca să facă nu doar un hotel de lux unic, ci un spațiu în care oamenii să vină pentru a se relaxa și a-și reîncărca bateriile. Însă de aceea există vizionari și arhitecți care să le cânte în strună.

În cazul de față, arhitectul-șef este britanicul Martin Jochman, al cărui proiect a câștigat concursul internațional de design organizat de Intercontinental în 2006 și a fost pe lista scurtă la Festivalul Mondial de Arhitectură în 2009.

Pereții carierei de andezit sunt vizibili în lobby și în alte spații comune ale hotelului, a cărui formă, ce amintește de simbolurile chinezești yin și yang, are menirea de a readuce în locul respectiv armonia între oraș și natură, dar și de a minimiza impactul clădirii asupra mediului.

Shanghai Wonderland

Shanghai Shimao Wonderland Intercontinental Hotel are 337 de camere repartizate pe 18 niveluri, dintre care doar două sunt supraterane, 14 aflându-se în subteran și două sub apă. Șase dintre apartamentele subacvatice și unul dintre restaurantele hotelului, Mr. Fisher, au propriul acvariu marin: mai exact, unul dintre pereți, de cinci metri înălțime, este geamul acvariului care este populat inclusiv de câteva specii de rechini.

Camerele au geamuri de la tavan la podea și sunt decorate în tonuri calde, naturale, cu multe elemente din lemn și piatră. Baia este deschisă, fiind integrată în dormitor, iar toaletele sunt încălzite. Oaspeții pot fi deserviți de asistentul digital Baidu cu condiția să vorbească mandarina.

Accesul în hotel se face prin așa-numita „cascadă de sticlă”, un corp de clădire care servește drept casă a lifturilor și puț de ventilație. În exterior, jocurile de lumini și apă sunt spectaculoase, mai impresionante chiar decât la cazinoul Bellagio din Las Vegas spun oaspeții, care pot cere o coregrafie specială pentru aniversări, nunți sau alte evenimente.

Provocările construcției în stâncă

Fosta carieră de andezit, situată la aproximativ 50 de km vest de Shanghai, este parțial umplută cu apăși oaspeții hotelului pot traversa cu caiacul acest lac artificial. Cei pasionați de sporturi extreme au la dispoziție pentru escaladă peretele carierei, care are o înălțime de 88 de metri.

Din punct de vedere tehnic, cel mai important obstacol în construirea hotelului a fost stabilizarea peretelui de stâncă – o etapă complexă, a cărei realizare a durat nouă ani. Apoi, hotelul aflându-se într-o zonă cu activitate seismică, au trebuit făcute diverse artificii constructive astfel încât clădirea să poată oscila controlat în cazul unui cutremur. Fiindcă o astfel de construcție era o premieră, a fost nevoie de imaginație transpusă în inovații pentru a depăși diversele provocări apărute pe parcursul proiectului – proiectanții și inginerii au înregistrat nu mai puțin de 41 de patente.

Din cele opt hoteluri deschise în 2018, în China, de grupul Intercontinental, Wonderland este cu adevărat unic, invitându-și oaspeții într-o călătorie spre centrul pământului.