FacebookTwitterLinkedIn

Importantă este pasiunea

Pasiunea este mai mult decât un simplu interes. Intensitatea este principala ei însușire și este capabilă să schimbe viața oricui, fie el copil sau adult. Cu pasiune, reușești să te implici în lucruri care dau bucurie sufletului și aduc fericire în jurul tău. Iată de ce un părinte pasionat de astronomie îi poate transmite o fericire inegalabilă copilului său privind împreună o eclipsă sau o ploaie de stele. Împărtășirea aceluiași hobby în familie are darul de a da energie, de a ținti din ce în ce mai sus, chiar și atunci când este vorba despre o preocupare de timp liber. Un copil pasionat de pictură, citit, filatelie, sport sau de orice activitate care-i dezvoltă trupul și-i îmbogățește spiritul este mai puternic și mai imun la tot ce este rău în jurul lui, pentru că are un „univers personal“. Și încă ceva: pasiunea pentru stele, de exemplu, îl poate face să iubească poezia sau muzica, pictura sau matematica, îi poate da un reper în alegerea profesiei de mai târziu.

Cum te porți cu un „împătimit“

Pasiunile nu pot fi puse cu forța în sufletul copilului. Ele au deja rădăcini în sufletul lui, care așteaptă doar să fie alimentate pentru a începe să iasă la lumină. Dar cum să le hrănești? Mai întâi, trebuie să înțelegi, ca părinte, că terenul cel mai fertil pentru a-l ajuta pe copil să-și descopere hobby-urile este libertatea de a alege. Și apoi libertatea de păși pe terenul mult dorit, fără limite, pentru că pasiunea pentru un domeniu științific, artistic sau sportiv nu poate fi îngrădită. Pasionații caută să-și depășească limitele necunoașterii personale, fără să țină cont de dificultățile drumului ori de cantitatea de efort necesară. Ca părinte, trebuie să fii un ghid sigur și mereu doritor să-i oferi copilului tot ce are nevoie: fii gata să mergi la bibliotecă să-i aduci cartea de care are nevoie, să-l duci pe terenul de sport unde simte că poate fi fericit. Și nu uita că tot tu poți să-i deschizi noi orizonturi pasionante în domenii pe care nu le cunoaște, cum ar fi filatelia, numismatica, colecțiile tematice de diferite obiecte și multe altele. Sau să-l inițiezi în arta culinară! De ce nu?

Cum cultivi un hobby benefic

Copilul mic este interesat de o mulțime de lucruri. Trece de la colecția de mașinuțe la cea de ștrumfi, apoi face karate, schi și înot. Și să nu uităm nici poveștile cu eroii preferați sau pictura, baletul și câte și mai câte. Părinții trebuie să-și observe bine copilul și să-l orienteze spre acel domeniu care poate fi benefic pe termen lung, care îl pune în contact cu oameni de calitate și îi deschide, poate, un drum profesional interesant. Iubirea pentru natură, excursiile duc sigur spre preocupări pentru protecția mediului, pentru activități și proiecte care să ajute atingerea acestor scopuri. Și încă un lucru important: pasiunile se pot schimba odată cu vârsta, dar ceea ce nu se schimbă (și e bine că este așa!) este tenacitatea pasionatului. Un lucru admirabil, pentru că din această tenacitate apar oamenii care știu să trăiască frumos, tinerii care fac lucruri uimitoare.

Cum transmiți ștafeta

Nu hobby-ul se transmite neapărat ca o moștenire de familie (deși sunt mulți copii  care „moștenesc“ de la părinți dragostea pentru munte sau pentru bricolaj), ci intensitatea cu care îl trăiești. Cu alte cuvinte, nu interesul nostru pentru un anumit domeniu trebuie să ne preocupe, ci să-i arătăm cât de captivat poți să fii de ceva care îți place, cât de fericit ești în minutele pe care le trăiești explorând, jucând un joc care îți pune inteligența la încercare, citind, pictând, ascultând muzică, căutând plante pentru ierbar sau pietre pentru o colecție de minerale, care te pot inspira, la rândul lor pentru alte lucruri. Pentru a stimula pasiunea copilului, trebuie să-i vorbești despre ceea ce te interesează pe tine și să-l asculți și pe fiul sau fiica ta vorbindu-ți despre ceea ce caută.