Cautare
, Contributor

Artă & Cultură |
|

Un francez la curtea designului internațional

Este unul dintre cei mai apreciați și premiați arhitecți din lume, iar semnătura lui se regăseşte pe proiecte exclusiviste, de la resorturi ecologice în Vietnam şi hoteluri de cinci stele pentru lanțul Four Seasons, până la cel mai nou flagship Patek Philippe. VI-L PREZENTĂM PE SURPRINZĂTORUL REDA AMALOU.
NAM-Spa Fitness-Spa Complex-Evening01

S-a născut în Franța, a studiat în Algeria dar și-a perfecționat arta la Londra și la Geneva. A fondat un atelier de design la Paris, dar a ajuns să ia premii în Helsinki și să expună la bienala de arhitectură din Sao Paolo, Brazilia. A conceput designul unui spital high-tech în Ho Chi Minh, Vietnam și a primit un premiu din partea muzeului de arhitectură din Chicago. Între aceste repere eclectice și cosmopolite se întinde cariera de peste 20 de ani a arhitectului Reda Amalou, timp în care a realizat proiecte în peste 30 de țări, concepând, de asemenea, linii de mobilier pentru Baccarat, Toulemonde Bochart și Veronese.

Dincolo de viziunea creativă care l-a făcut celebru – o îmbinare de cosmopolitism, spirit urban și pasiune pentru culturile locale – tocmai asemenea colaborări inedite fac parcursul lui Reda atipic pentru arhitect: francezul nu doar proiectează clădiri, ci semnează nenumărate proiecte de design interior, iar liniile sale de mobilier și gamele de decorațiuni interioare create de-a lungul vremii s-au transformat în piese iconice la scurt timp de la momentul lansării.

GALERIE FOTO: REDA AMALOU

Faptul că nu s-a rezumat doar la proiecte arhitecturale este, în viziunea lui Amalou însuși, o chestiune de „coerență și de integritate”: un proiect de design este complet doar dacă mintea din spatele său îl concepe unitar, nu ca o sumă de bucăți disparate. „Chiar dacă fac un proiect eclectic, care îmbină elemente din mai multe culturi, încerc să îmi aduc un aport la fel de mare pe fi ecare bucățică”, explică el. „Cred că asta face un concept să fi e cu adevărat puternic”. Uneori, asta înseamnă să deseneze și mobila pe care o consideră adecvată unui proiect, iar alteori doar să aleagă piese reprezentative din portofoliul altor designeri. Ceea ce contează, în fi nal, este unitatea ideilor și profunzimea conceptului în sine.

Cabinetul său de arhitectură și design, numit AW2, a fost fondat în 1997 la Paris, fi ind gândit de la bun început cu o puternică deschidere internațională. După sosirea lui Stephanie Ledoux ca parteneră în companie, în 2000, cei doi și-au pus semnătura pe o întreagă serie de proiecte, cu care au adunat și un portofoliu consistent de premii. Unele dintre cele mai celebre realizări ale duetului Amalou-Ledoux sunt spitalul FV în Ho Chi Minh, Vietnam, școala de modă ESMOD din Paris, dar și o serie întreagă de resorturi de lux, precum Nam Hai, în Hoi An (Vietnam), resortul ecologic de cinci stele Six Senses Con Dao și resortul Dar Sabra, din Marrakech. În prezent, echipa AW2 lucrează intens la proiecte de hoteluri și resorturi în China, Oman, Maroc, Maldive și Puerto Rico, sub umbrela unor rețele hoteliere de top, precum Aman Resorts, Four Seasons, Six Senses și Cheval Blanc, dar și la câte un boutique hotel în Sri Lanka și Cambodgia. Cireașa de pe tort: magazinul fl agship al legendarului brand orologer Patek Philippe, pe celebra artera londoneză Bond Street.

Internațional prin anvergura proiectelor sale, dar și prin premiile obținute (Cel mai bun hotel, la premiile MIPIM 2012; o nominalizare la AFEX Grand Prix d’Architecture sau Green Good Design, la „Cité de l’architecture” din Paris) Reda Amalou se implică, din 2006 încoace, în activitățile întreprinse de către Liga Arhitecților Francezi din Străinătate. În postura de membru al board-ului de conducere și vicepreședinte, este o fi gură publică invitată adesea la conferințe internaționale pe teme de design. Vorbind despre aplecarea deosebită a AW2 spre interculturalitate și îmbinarea tradițiilor cu spiritul contemporan, Amalou aduce în discuție tocmai plăcerea sa nativă de a așeza laolaltă elemente internaționale și locale în fi ecare proiect al său, având grijă ca fi ecare să fi e pus în valoare așa cum merită. „Fiecare proiect al nostru începe exact la fel: analiza contextului, a culturii, a mediului, a climatului în care operăm”, explică el. „Astfel, abordarea noastră față de fi ecare proiect este mereu aceeași, dar caracterul profund diferit al fi ecărui loc face ca rezultatul să fi e mereu diferit și surprinzător”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii