FacebookTwitterLinkedIn

Noile obiceiuri de consum încep deja să se facă vizibile și vor continua să se dezvolte, iar cel mai probabil perioada în care piața alimentară va ajunge la un echilibru se va realiza într-un interval de 3 ani, susțin analiștii firmei de consultanță DinarStandard, notează platforma Industria Cărnii.ro.

Teoria conform căreia virusul SARS-CoV2 atacă îndeosebi sistemul imunitar, tot mai mulți consumatori au început să adopte în această perioadă un stil de viață mai sănătos, iar acest lucru se resimte și pe piața produselor alimentare sănătoase, bio, vegane. În acest context, analiștii DinarStandard se așteaptă ca segmentul consumului de alimente proaspete să crească rapid, iar acest lucru ar presupune și scurtarea lanțurilor de aprovizionare.

Potrivit acestora, în acest context, cei avantajați vor fi producătorii locali, dar și magazinele de proximitate, care vor fi mult mai vizitate de către consumatorii preocupați de riscurile pe care le reprezintă eventualele spații aglomerate.

Lockdown-ul din sectorul HoReCa a schimbat dramatic și obiceiurile de consum, ba mai mult pe majoritatea piețelor alimentare s-au modificat porționarea alimentelor. Iar, din acest punct de vedere, specialiștii consideră că monoporțiile sunt la mare căutare și vor rămâne pe acest trend datorită distanțării sociale.

Totodată, este perioada propice gătitului „ca la mama acasă”, ceea ce favorizează în opinia analiștilor, vânzarea de produse fresh sau pe cea a celor ready-to-cook/ready-to-eat, ultimele se vor regăsi îndeosebi în mediul urban, unde programul de lucru poate reduce timpul alocat pentru gătit.

Un alt segment care generează creșteri semnificative este cel al pieței produselor vegetale. Specialiștii susțin că întreruperile survenite în lanțul de distribuție în piețe precum SUA, Brazilia, Canada, Germania sau Italia au forțat consumatorii să își îndrepte atenția spre alternativele vegetale oferite de Beyond Meat sau Impossible Foods.

Cu toate că în ultimii trei ani, trendul vegan era deja pe o pantă ascendentă, cererea explozivă din primăvara acestui an de pe piața americană a dus la o creștere a vânzărilor cu 43% pentru Beyond Meat, au concluzionat analiștii DinarStandard.