Arad Real Estate Development (ARED), companie membră a holdingului Alber, a dezvoltat în Arad trei proiecte rezidenţiale – RED 1, 2, 3 – ultimul dintre ele urmând a fi finalizat anul viitor. În total, dezvoltatorul a finalizat peste 1.500 de apartamente, un azil de bătrâni şi peste 60.000 de metri pătraţi de hale industriale şi birouri.
Un al patrulea ansamblu rezidenţial, RED 4, este în derulare în Oradea. Este vorba despre un proiect a cărui valoare de piaţă este estimată de reprezentanții dezvoltatorului la aproximativ 14 milioane de euro și care va cuprinde 280 de apartamente. Valoarea estimată de către companie a celor patru proiecte este de peste 98 de milioane de euro.
Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri : Arad
„Ne apropiem de sfârşitul anului şi, trăgând linie, bilanţul este pozitiv, în sensul că am reuşit să vindem mai multe apartamente decât în 2012, în ciuda unei pieţe încă îngheţate (…) Lucrăm cu firme de construcţie din Ungaria, cu o mare experienţă în acest domeniu”, spune Florin Moş, director de marketing şi vânzări al ARED. Astfel, în acest an dezvoltatorul a vândut 381 de apartamente, față de 359 în 2012, potrivit informațiilor transmise la solicitarea forbes.ro.
Apartamentele din ansamblurile RED sunt dotate cu senzori de mişcare, senzori de apă, senzori de fum, senzori de gaz. Astfel, în cazul unor defecţiuni, proprietarul este alertat prin SMS, astfel că poate interveni în timp util pentru remedierea situaţiei. De asemenea, sistemele cu care este dotat apartamentul pot opri apa atunci când detectează scurgeri şi locuința beneficiază de un cronotermostat care permite proprietarului să seteze temperatura în imobil în funcţie de orice interval orar, în fiecare zi a săptămânii. „Apartamentele noastre se pot achiziţiona la un preţ de 620 de euro pe metru pătrat”, spune Florin Moş.
Compania are programate investiţii similare la Timişoara şi Cluj. De altfel, vestul țării este vizat și de alți dezvoltatori imobiliari. Un astfel de exemplu este Tagor, dezvoltator deținut de omul de afaceri Ofer Lieberson, care a anunțat recent o investiție de 7,3 milioane de euro în prima etapă a proiectului Urban Village Timișoara. Tagor a mai demarat astfel de ansambluri în București și Arad.
Tagor finalizează fundația la proiectul din Arad
Planurile dezvoltatorului imobiliar arădean sunt însă mai mult decât regionale. ”Deocamdată, ne aşteptăm la o stagnare a pieţei construcţiilor în sectorul rezidenţial în 2014, ceea ce pentru noi este un avantaj. Clienţii sunt mai atenţi la calitatea construcţiei şi istoricul dezvoltatorului. Cel mai probabil, pe piaţa rezidenţială nu vor apărea mulţi dezvoltatori noi sau constructori care să poată tulbura cererea şi oferta de apartamente noi”, explică Florin Moş. „Planul nostru de business are în vedere investiţii în Vest, dincolo de graniţele ţării, în Ungaria și Austria sau proiecte noi în mari oraşe din România precum Bucureşti, Braşov şi Constanţa. Vom lua decizia potrivită în 2015”.