FacebookTwitterLinkedIn

Povestiți-mi câte ceva despre dvs. Unde ați lucrat, ce pregătire aveți, cum v-a venit ideea să faceți o locuință de lux într-un buncăr?
Larry Hall: Am 63 de ani și am un MBA și două specializări, în Management Science și Computer Science, toate obținute la Institutul de Tehnologie din Florida. Am lucrat ca inginer sau project manager pe proiecte secrete pentru diverse instituții guvernamentale, inclusiv militare, dar și pentru companii private din zona de tehnologie – Apple, Verizon, Sprint, Harris Corp., Northrop Grumman. Tatăl meu a fost șeful unei firme de construcții și îi eram mereu în preajmă, atât la proiectele rezidențiale, cât și la cele comerciale. Aveam 14 ani când tata îmi dădea diverse sarcini pe șantierele unde lucra, deci am acumulat foarte multă experiență practică. Lucrul acesta mi-a prins bine mai târziu, când lucram pentru companii mari, fiindcă am putut să mă fac remarcat ca un om care duce lucrurile la bun sfârșit. Studiile mele și experiența acumulată mi-au oferit un avantaj: puteam vorbi limba tocilarilor de la IT, puteam citi și elabora documente financiare și știam să gestionez un proiect de construcție – o combinație neobișnuită de aptitudini.

Larry Hall

Ce a fost mai dificil, să construiți un adăpost subteran de lux sau să convingeți oamenii să trăiască în el?
Categoric a fost mai dificil să conving oamenii că se poate trăi sub pământ. Oamenii au o anumită rezistență la schimbare și o stereotipie în privința așteptărilor pe care le au de la viața în subteran. Îmi face plăcere să privesc chipurile clienților noștri atunci când le ofer un tur al clădirii și văd cum ideile preconcepute dispar încetul cu încetul, lăsând loc uimirii.

Credeți că un proiect de tipul Survival Condo ar avea succes în Europa? Se tem americanii mai mult de o catastrofă sau sunt, pur și simplu, mai precauți?
Există mulți constructori de buncăre și în Europa. Și chiar am primit câteva propuneri de afaceri din Europa. Dacă ar fi să țin cont de solicitările pe care le primesc de acolo, n-aș putea spune că este vreo deosebire între clienții europeni și cei americani în ceea ce privește nivelul de interes față de afacerea mea.

The New Yorker spune că miliardarii de pe Wall Street și cei din Silicon Valley se tem de valul crescând de frustrare provocat, pe de o parte, de pierderea joburilor din cauza inteligenței artificiale și a tehnologiei și, pe de altă parte, de adâncirea prăpastiei dintre săraci și bogați. Ce părere aveți despre această idee? Ar putea sta ea la baza interesului pe care miliardarii îl manifestă pentru un plan de rezervă?
Părerea mea este că nu, iar când Evan Osnos de la The New Yorker m-a intervievat pentru acel articol, același lucru i l-am spus și lui. Inegalitatea dintre bogați și săraci nu este ceva nou, există de când a apărut omul pe pământ. Am observat însă că oamenii de care nu depind alte persoane, fie că e vorba despre părinți sau copii, sunt mai puțin receptivi la ideea de a avea un plan de rezervă în caz de catastrofă, față de aceia care au responsabilitatea unei familii.

Survival Condo este un proiect destul de scump, așadar, s-ar putea spune că supraviețuirea nu e pentru oricine. Cât de împăcat sunteți cu ideea că supraviețuirea ar putea depinde de posibilitățile financiare ale fiecăruia?
Există buncăre pentru toate buzunarele, gama este foarte variată, acoperind, practic, aproape toate posibilitățile financiare. Ca și în industria auto, poți cumpăra mașini ieftine sau mașini de milioane de dolari, și orice între aceste extreme. Nu suntem nici pe departe cei mai scumpi, dar există și produse mai ieftine decât ale noastre.

Survival Condo are o piscină care în poze arată foarte bine. Care au fost dificultățile amenajării unei piscine în subteran?
Piscina are 1,4 m adâncime și 22 metri lungime și este umplută cu 50.000 de galoane (aproximativ 200.000 de litri) de apă sărată. Piscina este controlată de un computer, protejează împotriva radiațiilor și este și o posibilă rezervă de apă. Amenajarea ei a fost o provocare datorită dimensiunilor, dar și pentru că se află într-un dom subteran.

Poate Survival Condo să ofere protecție împotriva unui virus cu contagiozitate ridicată, precum COVID-19?
Desigur, sistemele noastre de filtrare a aerului au capacitatea de a ține COVID-19 la distanță, însă nu pot controla transmiterea virusului prin contact uman sau prin contactul cu diverse suprafețe.

Cum faceți față unei urgențe medicale?
Unul dintre proprietari este medic. Avem și o echipă medicală, și o sală de operații cu dotări minimale.

Cum vă protejați dvs. personal de pandemie? Stați în apartamentul dvs. din Survival Condo?
Da, eu și familia mea suntem în buncăr de câteva săptămâni deja. Respectăm recomandările date de Centrul de Prevenție și Control al Bolilor și, când este nevoie să părăsim reședința, ținem cont de regulile de distanțare socială.

Ce urmează? Cum arată viitorul pentru o persoană care trăiește ca și cum n-ar exista viitor?
Lucrăm deja la buncărele din generația următoare, avem un astfel de proiect în construcție. Cred că întrebarea ar trebui pusă invers. Eu vreau să apuc ziua de mâine, vreau să știu ce-mi rezervă viitorul și am și un plan care să mă ajute să scap cu viață dintr-o serie de scenarii, spre deosebire de cineva care nu este pregătit să facă față unei catastrofe. Cred că eu, unul, îmi doresc foarte mult să văd cum arată ziua de mâine. Voi?

Survival Condo în cifre

Buncărul are 15 niveluri care merg până la 60 metri adâncime.

La nivelurile superioare (până la 10 metri adâncime) și la „capacul” silozului, betonul are grosimea de 2,70 metri.

Suprafața celor 14 apartamente și a spațiilor comune totalizează peste 5.000 de metri pătrați.

Proprietarii de apartamente își pot petrece timpul liber în spațiile comune. Există un perete de cățărare, piscină, camera pentru jocuri video, mese de biliard, foosball, ping-pong și air hockey, cinematograf, sală de fitness cu saună, bibliotecă, sală de tir, supermarket.

Mai există: zonă medicală, cameră de securitate, închisoare, spații de depozitare.

Proprietatea are internet, TV prin cablu și relee pentru telefoanele mobile.

Apartamentele au „ferestre” – monitoare de înaltă definiție care transmit live imagini luate de camerele de supraveghere de la suprafață.

Temperatura este generată de un sistem geotermal de încălzire ale cărui țevi măsoară peste 8 km.

Clădirea are cinci surse de energie diferite.

Două etaje sunt rezervate grădinilor, unul pentru acvacultură și unul pentru culturile hidroponice.

Liftul coboară de la primul la ultimul nivel în 29 secunde.

Sistemul de filtrare a aerului întrunește standardele militare NBC (nuclear, biologic și chimic).