FacebookTwitterLinkedIn

Sobolewski a declarat, într-o emisiune online, publicată pe site-ul instituției, că piața de capital din România este „hot”, cu noi companii care vând acțiuni, ceea ce este un nou fenomen. De exemplu, în decembrie 2016, s-a listat MedLife, iar, în mai 2017, Digi Communication.

De asemenea, un lucru bun este că acum firmele mici aleg să se listeze pe Bursa de Valori București – acționarii acestora aleg această piață, pentru a-și vinde acțiunile”, a punctat Sobolewski.

Una dintre aceste companii care se va lista este Transilvania Broker de Asigurare.

Am avut un Forum al Investitorilor individuali în noiembrie anul trecut, la care am invitat două companii, două companii private care nu erau listate, să le facă prezentări investitorilor individuali, deoarece se gândeau să devină companii publice. Și, de-atunci, una este deja listată, AAGES. Au vândut acțiunile pentru aproximativ 1,2 milioane de euro. Deci, se observă că piața de capital din România devine atractivă pentru întreprinderile mici, mijlocii și mari. Și cred că spun asta pentru prima dată, la «7/24 Capital», vom avea ocompanie nouă, dintre cele două care s-au prezentat în noiembrie, Transilvania Broker de Asigurări, care va fi un nou IPO”, a dezvăluit Sobolewski.

El nu a dat alte detalii despre această listare.

Raiffeisen Centrobank lanseaze warrant-uri ce vor fi bazate pe acțiuni ale BVB

Bursa din București mai pregătește noi produse, care nu înseamnă doar acțiuni, ci altă clasă de instrumente, potrivit CEO-ului BVB:

„Trebuie să spun că există un alt motiv de bucurie, deoarece una dintre cele mai importante bănci care operează în România a decis să lanseze warrant-uri. Raiffeisen Centrobank din Viena a decis să lanseze warrant-uri ce vor fi bazate pe acțiuni ale BVB. (n.red. – Warrant-ul) Este un instrument care-ți permite să investești o sumă mică de bani și să obții un venit foarte bun, iar riscul este limitat. Există posibilitatea să pierzi o sumă mică de bani, mică în comparație cu prețul acțiunilor. Un warrant se bazează pe acțiuni, dar nu trebuie să cumperi acțiuni, deci nu plătești prețul acțiunii, ci o fracțiune din acel preț.”

Iar alți investitori sunt atenți la ce se întâmplă pe piața de capital din România, pentru a decide, dacă să investească sau nu.

Există multe instituții și investitori care privesc spre piața de capital din România și la noi, operatorul pieței, pentru că, bineînțeles, dacă vom merge mai departe, dacă vom obține și această promovare la statutul de piață emergentă, toate aceste lucruri bune se vor reflecta în puterea financiară a Burse de Valori București, care este ea însăși o companie listată”, a punctat Sobolewski.

O autostradă financiară

CEO-ul BVB a mai spus că acum sunt într-un stadiu asemănător celui în care construiesc o autostradă financiară.

„Piețele de capital pot constitui un factor unificator pentru societăți. Deci, nu este întâmplător că societățile dezvoltate au piețe de capital puternice, deoarece acest lucru consolidează capitalul intelectual, educația financiară, conștientizarea. Într-un fel întărește democrația. Așadar, va fi o schimbare fanstastică pentru România, dacă, pentru această aniversare (n.red. – a 100 de ani de la Marea Unire, de la 1 decembrie 1918), vom fi capabili să spunem că avem o bursă națională și o piață națională de capital cu toate aceste valori. Nu este vorba doar despre aceste fluxuri de capital, ci și despre accentuarea culturii și conștientizării, la nivel de țară. Este foarte important, în special, în această Europă foarte competitivă să avem un astfel de numitor comun între oamenii care trăiesc, lucrează și colaborează pe un teritoriu”, a completat Sobolewski.

Acesta susține că procesul trecerii României în categoria țărilor emergente, în ceea ce privește piețele de capital, a început deja și că nu vorbește despre ceva iluzoriu, despre un vis.

O singură entitate, oricât de importantă ar fi ea, așa cum sunt, în mod normal, bursele de valori, nu ar fi capabilă să inițieze acest proces extraordinar, care se produce în prezent. Deci, această aniversare a Marii Unirii are șansa de a fi o sărbătoare pentru întreaga comunicate de investitori, antreprenori care înțeleg acum pentru ce este bursa de valori”, a subliniat Sobolewski.

Acesta a precizat că au reușit să construiască unele parteneriate, multe dintre proiectele implementate fiind realizate împreună cu parteneri instituției – schimbarea tehnologiei, a regulilor de guvernanță corportativă, proiectele de educație financiară.

Acest lucru este extrem de important, pentru că avem nevoie de un grup de competențe, avem nevoie de un grup de instituții importante din punct de vedere sistemic care să lucreze împreună”, a adăugat Sobolewski.