FacebookTwitterLinkedIn

Licitaţia online a colecției ”Vechi colecţionar de artă şi observator cultural” va fi organizată pe 24 noiembrie, de Artmark, transmite Agerpres.

Fotografia are un preț de pornire de 500 de euro și cel mai probabil a fost realizată la Câmpina, în casa pictorului, acolo unde s-a retras în ultimii săi ani de viaţă . Aici s-a dedicat realizării de opere de artă cu subiecte rustice, portrete de ţărănci, care cu boi şi numeroase peisaje cu specific românesc. 

Nicolae Grigorescu a fost surprins în fotografia de colecţie, la vârsta de 68 de ani, din profil, aşezat într-un fotoliu vintage, din lemn sculptat.

Semnătura marelui artist Nicolae Grigorescu se regăseşte în cadrul licitaţiei în piesa de grafică care ilustrează portretul scriitorului Barbu Ştefănescu-Delavrancea, care scria în cronicile vremii: “La Grigorescu, bogăţia aparentă te răpeşte fără a te convinge”. 

Lucrarea realizată în creion a fost oferită de fiul pictorului şi soţia acestuia Ana (fiica lui Alexandru Vlahuţă), Picăi Delavrancea. În licitaţie lucrarea are un preţ de pornire de 1.500 de euro.

Licitaţia cuprinde piese de colecţie adunate pe parcursul ultimelor decenii de către un vechi colecţionar de artă şi observator cultural, de la piese de grafică semnate de Pallady, Petraşcu, Baba, Câlţia sau Piliuţă, până la reviste de avangardă literară sau manuscrise cu semnătura olografă a unor personalităţi marcante – Caragiale, Delavrancea, Arghezi.

Loturile din cadrul licitaţiei pot fi vizionate la Palatul Cesianu-Racoviţă, de luni până duminică.