FacebookTwitterLinkedIn

În luna mai, vânzările din retail în Marea Britanie au înregistrat o creștere semnificativă, mai mare decât cea așteptată de experți deoarece țara și-a relaxat treptat măsurile impuse de pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, împrumuturile publice au atins un nivel record, iar datoria a depășit 100% din PIB, informează Reuters.

Volumul vânzărilor din luna mai a crescut cu 12% după ce în luna aprilie domeniul de retail înregistrase o scădere de 18%. Această creștere a fost mai mare decât cea prevăzută de economiști într-un sondaj Reuters, dar vânzările au rămas cu 13% mai mici decât valoarea înregistrată anul trecut în aceeași perioadă.

Cifrele raportate cu privire la consumatori în luna mai au fost cele mai mari de la începutul perioadei de izolare și până în prezent. Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat joi că economia nu mai scade cu aceeași viteză în prima jumătate a anului 2020 comparativ cu temerile exprimate de Banca Angliei luna trecută. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că ar putea exista curând o revenire puternică și o creștere a șomajului.

Samuel Tombs, economist la Pantheon Macroeconomics, a declarat : “Creșterea vânzărilor din domeniul de retail în luna mai nu ar trebui interpretată ca un semn că economia se angajează în recuperare sănătoasă în formă de V după criza coronavirus”.

La sfârșitul lunii martie, Marea Britanie a închis retailerii neesențiali și doar o mică parte dintre aceștia și-au reluat activitatea în mai. Alte magazine din Anglia au fost redeschise pe 15 iunie.

Vânzările la magazinele non-alimentare au crescut cu 24% în luna mai, dar au fost în continuare cu 42% în scădere față de anul precedent, de vreme ce magazinele de îmbrăcăminte au fost cel mai grav afectate, înregistrând o scădere de 60%. Cu toate acestea, în luna mai a crescut vânzarea de combustibil cu 49% pe măsură ce englezii și-au reluat rutina. În lunile aprilie și mai, împrumuturile au fost de 103,7 miliarde de lire sterline, cu 87 de miliarde de lire sterline mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.