FacebookTwitterLinkedIn

Biserica Angliei și Banca Angliei și-au cerut iertare joi seară pentru legăturile lor istorice cu sclavia, prin intermediul vicarilor, episcopilor și oficialilor Băncii, deoarece au beneficiat de comerțul cu sclavi din secolul al XIX-lea, informează The Telegraph.

Biserica a declarat că legăturile sale cu sclavia reprezintă “o sursă de rușine” întrucât zeci de biserici, clerici și chiar și un episcop au primit finanțări în urma compensațiilor plătite proprietarilor de plantații.

O nouă analiză dintr-o bază de date deținută de University College London (UCL) a arătat că aproximativ 100 de clerici, inclusiv un episcop, care au beneficiat de aceste finanțări de pe urma sclaviei, făceau parte din Biserica Angliei. De asemenea, șase guvernanți și patru directori ai Băncii Angliei au fost numiți ca solicitanți sau beneficiari în baza de date.

Printre aceștia se numără și Sir John Rae Reid, care a fost guvernator între 1839 și 1841 și director la West India Co. Acesta a primit finanțări echivalente cu 7,1 milioane de lire sterline pentru partea sa în 17 plantații, cu 3.100 de sclavi din  Caraibe.

În noul studiu, UCL a înregistrat detalii despre 47.000 de persoane din Marea Britanie care au primit o parte din cele 20 de milioane de lire sterline (echivalentul a 2,4 miliarde de lire sterline astăzi) plătite ca și despăgubiri sub legea privind abolirea sclaviei din 1833.