Cautare
, Contributor

Opinie |
|

Uimire în Italia

Am petrecut o mare parte din vară în Italia, lucrând fără pauză la un mare proiect editorial pe care îl veți descoperi în următoarea ediție Forbes Life și care sper că vă va plăcea. De fapt, cred că îmi voi fi atins scopul dacă voi reuși să transmit în scris starea care m-a stăpânit în vreme ce străbăteam orașele și orășelele din Umbria și Toscana – și anume, uimire.
Raluca_Life New_edito

Am văzut multă frumusețe: peisaje superbe, clădiri impecabile în vârstă de șapte-opt sute de ani. Dar nu frumusețea m-a uimit.

Am mâncat foarte bine. Și în restaurante celebre, cu stele Michelin, dar și pe terase pline de turiști, unde, inițial, mi-a fost cam teamă să mă așez, gândindu-mă că am nimerit într-o „bombă”. Dar nici mâncarea nu m-a uimit.

Am văzut lux superb, așa cum numai italienii știu să creeze, cu acest simț estetic care le curge prin vene de mii de ani. Am văzut și semne clare de sărăcie, cu hoteluri de 5 stele închise, restaurante gourmet cu scânduri în geam, magazine goale, multe spații comerciale fără chiriași. Dar nici aceste contraste nu m-au uimit.

Ce m-a uimit, m-a șocat chiar, venind din București, a fost amabilitatea, drăgălășenia, căldura oamenilor. De la vânzătoarea obosită de la hipermarket, care în loc să dea ochii peste cap când ne-a văzut venind cu două căruțuri arhipline exact la ora închiderii, a scotocit lângă scaun, și-a scos punga cu bomboane și i-a oferit una băiețelului meu, până la șoferul care a preferat să se urce aproape pe un trotuar decât să mă deranjeze pe mine care mă proptisem în mijlocul drumului și nu aveam ochi decât pentru clădirea veche din fața mea. Și nu, nu m-a înjurat, ba chiar m-a îndemnat să nu mă mișc, pentru că el se descurcă.

Și așa am ținut-o aproape în fiecare zi – zâmbete, ajutor, glume pentru copil, mângâieri pentru cățel, complimente pentru mine, miniconversații amuzante și spirituale cu necunoscuți. După șocul din primele zile, pe la finalul șederii mă obișnuisem, mă bucuram, știam să reacționez.

Iar apoi am revenit în București.

The end.

 #sătrăimfrumos

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii