FacebookTwitterLinkedIn

Ufuk Tandoğan, CEO Garanti BBVA România

Care sunt principalele surse de finanțare pentru IMM-uri în contextul actual (cu excepția IMMINVEST)?

“În afara programului IMM Invest, continuăm să finanțăm clienții din acest segment din sursele noastre tradiționale: acorduri de împrumut încheiate cu instituții financiare internaționale precum International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții (BEI), dar şi din resursele proprii ale băncii. Ȋn ultimii ani, Garanti BBVA a semnat parteneriate importante cu instituții financiare internaționale, unindu-și forțele cu acestea pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii locale. Banca a semnat un contract de împrumut de 55 de milioane de euro cu IFC, în scopul finanțării IMM-urilor și a proiectelor de eficiență energetică durabilă, care vizează generarea creșterii și rezistenței la schimbările climatice. Prin acest acord, Garanti BBVA a devenit prima bancă din România care a primit un împrumut pentru energie durabilă de la IFC. Acesta a fost cel de-al șaptelea acord semnat de Grupul Garanti BBVA România cu IFC, în ultimii șapte ani. Începând cu 2012, IFC a acordat în total 157 milioane de euro Grupului nostru, pentru a sprijini IMM-urile locale. Mai mult, BEI a semnat cu Garanti BBVA o linie de credit în valoare de 22,3 milioane de euro, pentru a sprijini afacerile din România. Din valoarea împrumutului, 5 milioane EUR au fost alocate femeilor antreprenoar, sumă ce a fost suplimentată cu 5 milioane de euro din partea Garanti BBVA. Această tranzacție a fost sprijinită de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, numit și „Planul Juncker”.”

Câte IMM-uri au solicitat până acum împrumuturi la nivelul GARANTI BBVA? În medie, cât durează pentru o companie să primească finanțare prin IMM INVEST?

“Până în prezent, am primit sute de solicitări de finanțare în cadrul programului IMM Invest. Prioritatea noastră este să le finalizăm pe toate în cel mai scurt timp posibil. Fiecare solicitant va primi decizia băncii, după ce vom obține toate detaliile necesare, pentru a înțelege în mod clar compania, evoluția acesteia, stadiul actual, precum și planurile de dezvoltare pentru viitor.”

De ce o companie este nebancabilă? Având în vedere contextul actual, ce soluții de finanțare are o companie nebancabilă sau care nu se încadrează în condițiile impuse de programul IMM INVEST?

“Reputația proprietarilor este crucială pentru a dezvolta un parteneriat cu orice potențial client. După analizarea în profunzime a situației financiare a companiei și a angajamentului acționarilor, avem soluții personalizate pentru orice model de afaceri durabil. Este dificil să începi un parteneriat cu companii care au avut o evoluție îndoielnică înainte de perioada pandemiei. Companiile nebancare ar trebui să beneficieze, în primul rând, de sprijinul acționarilor, fie în ceea ce privește lichiditățile injectate în companie, sau cel puțin în ceea ce privește garanțiile personale oferite, pentru a ajuta compania să urmeze un parcurs optim.”

Care sunt principalele motive pentru care o bancă nu ar acorda credit prin IMM INVEST?

“În această perioadă incertă și cu provocări, depunem toate eforturile pentru a ne ajuta clienții să depășească dificultățile economice cu care se confruntă. Cu toate acestea, avem anumite criterii pe care le aplicăm, pentru a decide dacă acordăm un credit unei companii. Analizăm diferite aspecte, cum ar fi dacă proprietarii sunt implicați în activitatea de zi cu zi, dacă situația financiară ar putea fi îmbunătățită, sau dacă ne aflăm în fața unui model viabil de afaceri.”

Ce îmbunătățiri ați aduce dvs. programului IMM INVEST?

“Programul IMM Invest este dedicat susținerii relansării afacerii, în special pentru companiile afectate de pandemie. Garanția de stat de 80-90% din facilitatea de credit prevăzută, reprezintă o scutire în ceea ce privește garanțiile, în special pentru companiile mici și micro care, în general, nu își pot permite să ofere garanții de valoare mare. La nivelul sectorului bancar, există peste 64,000 de companii care s-au înscris în programul IMM Invest și, până la jumătatea lunii iunie, fuseseră aprobate doar aproximativ 7,400 de cereri. Toate companiile trebuie să fie conștiente de faptul că finanțarea în cadrul programului IMM Invest ar trebui să respecte regulile de bază, aplicabile oricărui proces standard de creditare, în ceea ce privește capacitatea de rambursare. Creditul acordat prin intermediul IMM Invest reprezintă un sprijin de stat în ceea ce privește garanția și costurile împrumutului, însă, companiile trebuie să aibă capacitatea de a rambursa împrumutul, așa cum se întâmplă în cazul oricărei alte finanţări.”

Considerați că programul IMM INVEST a fost suficient pentru a sprijini IMM-urile de la debutul pandemiei? De ce?

“Cu siguranță, programul IMM Invest sprijină revigorarea activităţii pentru multe companii. Există diferite scheme de ajutor de stat adoptate de majoritatea țărilor pentru relaxarea termenilor și condițiilor de creditare. Cu toate acestea, din cauza evoluției pandemiei, este discutabil ce se va întâmpla, chiar și pe termen scurt. Este dificil să faci o previziune clară în acest sens. Astfel, orice ajutor este oferit astăzi, se poate dovedi că nu a fost suficient în viitor. Totul depinde de evoluția pandemiei.”

Cum arată un program de finanțare ideal din punctul dvs. de vedere pentru IMM-uri?

“Nu există o rețetă standard pentru un program de finanțare perfect. Companiile sunt diferite, sectoarele economice au specificul lor. Prin urmare, este posibil ca o soluție perfectă pentru o industrie, să nu fie potrivită pentru alta. Totuși, subvenționarea costurilor și sprijinul privind garanțiile sunt mai mult decât binevenite pentru orice IMM. O predictibilitate clară a termenilor și condițiilor oferă posibilitatea să avem o imagine mai coerentă a mediului economic în viitorul apropiat.”

Cum s-ar putea implica Guvernul mai mult pentru sprijinirea mediului de afaceri în ceea ce privește sursele de finanțare?

“Există sectoare profund afectate de pandemie, cum ar fi turismul, HORECA etc. În prezent, accentul este pus pe repornirea segmentelor economiei și elaborarea de planuri de acțiune pentru redeschiderea afacerilor. Facilitățile fiscale pentru o perioadă limitată, măsuri de susținere pentru păstrarea angajaților, termenul amânat pentru plata impozitelor, precum și investițiile publice, reprezintă măsuri care ar contribui indirect la îmbunătățirea surselor de finanțare pentru toate companiile.”

Datele și informațiile din acest material au fost furnizate în luna iulie.