FacebookTwitterLinkedIn

Am hotărât să aplicăm sancţiuni celor care se fac vinovaţi de reprimarea (opoziţiei politice) în Belarus”, a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, în faţa presei, preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Prin acest acord, ”suntem credibili”, a adăugat el, după prima zi a summitului şefilor de stat şi de guverne din UE, întrucât rolul Europei este de ”putere geopolitică”, scrie news.ro.

Sancțiunile intră în vigoare începând de astăzi, 2 octombrie, și presupun blocarea averilor în Uniunea Europeană ale persoanelor vizate. Pe deasupra, intrarea pe teritoriul Uniunii este interzis.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko nu se află pe listă, pe care au fost înscrise ”aproximativ 40 de nume”. Lista nu este, însă, finalizată, a precizat Michel.

Dacă se înrăutăţeşte, nu ne interzicem să-l sancţionăm pe Lukaşenko”, a subliniat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Aceste sancţiuni erau cerute de opoziţia belarusă. Principiul sancţiunilor a fost aprobat în urmă cu mai multe săptămâni, însă era nevoie de unanimitatea Celor 27 în vederea punerii lor în aplicare.

Acest lucru ar putea să ne ajute mult”, a pledat joi reprezententa opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania după ce a contestat rezultatul alegerilor prezidenţiale velaruse de la 9 august.