FacebookTwitterLinkedIn

 Turismul, care reprezintă circa 10% din economia blocului european, este în prezent decimat de pandemie, astfel încât Comisia Executivă a UE a îndemnat la o revenire a „mișcării libere nerestricționate”, desigur cu respectarea măsurilor de siguranță, informează Reuters.

Companiile de turism au primit cu bucurie recomandarea, considerând-o un prim pas către salvarea businessului, deși recomandările Comisiei nu sunt obligatorii.

De asemenea, Comisia a recomandat ca granițele externe ale Uniunii să rămână închise cel puțin până pe 15 iunie.

Națiunile grav lovite de pandemie nu se grăbesc să își deschidă din nou granițele – Spania va rămâne închisă pentru majoritatea călătorilor din străinătate până în iulie.

Propunerile Comisiei recomandă ca aeroporturile și liniile aeriene să insiste ca pasagerii să poarte măști, precum și reorganizarea procesului de check-in și de preluare a bagajelor în aeroporturi, pentru a se evita formarea de mulțimi de oameni. Pe de altă partea, Comisia nu a recomandat ca locurile din mijloc din avioane să rămână libere.

În același timp, Comisia de la Bruxelles a solicitat eliberarea de vouchere valabile pentru un an, astfel încât turiștii și pasagerii să nu își ceară banii înapoi de la liniile aeriene și de la agențiile de turism, care au deja mari probleme financiare.