FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, investițiile se vor îndrepta către zona de tehnologii în acest sector esențial pentru dispozitivele conectate şi procesarea datelor, notează Reuters. Conform autorităților germane, investițiile în acest segment vor putea ajunge și până la 50 miliarde de euro.

Germania, Franța și alte 17 state membre au decis să investească în această zonă deoarece piața europeană a semiconductorilor reprezintă aproximativ 10% din cea globală, fiind dependentă în prezent de cipurile fabricate în alte regiuni. Această dependență a ieșit bine la iveală tocmai în perioada pandemiei de coronavirus.

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier a declarat în timpul unei discuţii virtuale cu omologul său francez, Bruno Le Maire, că se aştepta ca proiectul european, cunoscut şi sub numele de Proiect important de interes european comun (IPCEI), să declanşeze investiţii totale în industria cipurilor de până la 50 miliarde de euro.

„Presupun că în toate ţările care sunt gata să participe la acest IPCEI … vom obţine în mod clar o sumă de două cifre de miliarde de euro – şi nu la nivelul inferior, ci mai degrabă la nivel mediu. Dacă la sfârşit suma va fi de 50 miliarde de euro sau dacă va merge mai mult în direcţia de 20 miliarde de euro, asta depăşeşte previziunile mele”, a declarat ministrul german al economiei.

Potrivit estimărilor acestuia, companiile vor contribui între 60% şi 80% din investiţiile totale, în timp ce subvenţiile venite din partea statelor membre UE vor varia între 20% şi 40%.