FacebookTwitterLinkedIn

S-a născut astfel Tweed de Chanel, o curioasă colecție haute joaillerie – delicată și totuși cu o personalitate foarte puternică, sobră, dar plină de culoare și strălucire, ilustrarea perfectă a codului estetic descoperit și impus de Coco Chanel.

Din aspra Scoție, pe podiumul de modă

Cum se face că tweedul și-a păstrat nealterat farmecul de-a lungul deceniilor, de vreme ce nu se numără printre materialele prețioase? Țesătura lui păstrează neregularități ce amintesc de șeviot și de firele de lână toarse în casă; tocmai de aici vine aerul său autentic. Mai trebuie puse la socoteală și eleganța subtilă a tweedului, camuflată în modestie, dar și vocația de material adaptabil unor condiții diverse. Toate acestea au făcut din piesele de tweed elemente de rezistență în garderoba bărbaților care prețuiau rafinamentul practic, confortul și polivalența ținutelor.

Material eminamente masculin la început, tweedul constituie una dintre cele mai cunoscute amprente stilistice scoțiene și irlandeze. Creat în ținuturile aspre ale Ulsterului și Hebridelor, materialul era potrivit ținutelor de vânătoare. Și totuși, el avea să devină în secolul XX unul dintre cele mai puternice simboluri ale modei feminine. Se spune că faimoasa Coco Chanel i-a descoperit virtuțile în anii ’20, pe când era îndrăgostită de ducele de Westminster, Hugh Grosvenor, cel mai bogat om din lume la acea vreme. Ținutele pe care acesta le purta pe proprietatea Rosehall din Scoția i-au atras atenția lui Coco Chanel asupra virtuților tweedului, calități care complimentau portretul femeii moderne, cosmopolită, care se punea la curent cu mersul lumii nu doar în discuții de salon, ci străbătând meridianele, participând activ la viața socială și economică, afirmându-și statutul de egalitate cu bărbatul. Și astfel, în anii marcați de penuria de materiale de după Primul Război Mondial, modestul tweed își făcea intrarea în moda feminină, rămânând o prezență constantă, un simbol al eleganței practice și cumpătate.

Cea mai prețioasă țesătură

Intuiția fără greș a transformat-o pe Coco Chanel într-una dintre cele mai influente femei ale secolului trecut. Fie că este vorba despre tweed, despre creațiile ei de referință, despre viziunea femeii în societate – Coco Chanel s-a bizuit întotdeauna pe fler, pe capacitatea de a citi fără greș vremurile și de a oferi clientelei creații care nu doar să satisfacă dorințe de moment, ci să rămână relevante decenii la rând.

Despre dragostea lui Coco Chanel pentru bijuterii s-a scris enorm, fie că este vorba despre șiragurile ei de perle, de diferite lungimi, purtate simultan, despre magnificele giuvaiere primite în dar sau despre liniile costume jewelry asortate creațiilor sale.

Astăzi, Casa Chanel propune o colecție extrem de curajoasă de bijuterii care combină virtuțile tweedului cu dragostea fondatoarei pentru perle, diamante și aur. Cum să conservi însă seducătoarea fluiditate și subtila artă a imperfecțiunilor tweedului în rigoarea geometrică a unei bijuterii? Atelierele de giuvaiergerie Chanel au creat tehnici speciale de articulare a segmentelor bijuteriilor pentru a transpune în aur „curgerea” și capriciile tweedului. În țesătura nobilă a metalului, diamantele, perlele și safirele sunt dispuse pe planuri diferite, creând un subtil joc de culoare și de strălucire, care amintește de efectul cromatic specific țesăturii scoțiene.Sunt 45 de piese în colecția Tweed de Chanel, care surprind nouă ipostaze diferite ale țesăturii.

Coco Chanel se mândrea că putea recunoaște după moliciune tweedul cel mai bun, anume acela limpezit în apele râului cu același nume, de la granița dintre Scoția și Anglia. Dacă ar fi avut șansa să vadă această splendidă colecție de bijuterii, ar fi recunoscut cu siguranță codul estetic care i-a guvernat întreaga viziune asupra eleganței. Și ar fi purtat-o cu acel șic inconfundabil care împrumuta tuturor lucrurilor de care se înconjura ceva din misterul personalității sale.