FacebookTwitterLinkedIn

Proiectul de lege a bugetului pe anul 2018 nu face nicio referire la veniturile proprii din publicitate ale TVR și radioului publice, notează Media Expres.

În proiectul de buget pe anul 2018 TVR, la capitolul „Priorități strategice pe termen mediu”, pentru trecerea la formatul High Definition (HD), instituția își propune printre altele achiziționarea întregului echipament de teren HD, dotarea studiourilor de știri HD, dotarea HD a studiourilor mari și upgrade al echipamentului de emisie din multicanal și achizționarea unui car HD, la standardele FIFA/UEFA, „pentru a nu mai exista obligația închirierii de pe piața pentru transmisiuni complexe”.

Proiectul TVR HD prevede axarea acestei televiziuni pe producții de tineret, educație și sport.

TVR HD va difuza news stories, talk show-uri, transmisiuni sportive dar și emisiuni care să promoveze valorile sportului în general și pe cele ale sportului românesc în principal, cu retorica ei televiziuni publice de sport – echidistantă, de promovare a imaginii sportului românesc, se mai arată în proiectul de Buget pe anul 2018.

Televiziunea va difuza, de asemenea, emisiuni concurs de cultura generală din sport, dedicată în special educației tinerilor și atragerii lor.

CITEȘTE: NU ARUNCAȚI CU PIETRE ÎN PRINT!

Publicul țintă al televiziunii TVR HD este 18-49 ani, urban, dependenți de informații de orice tip, care își petrec mare parte din timp la tv. Au studii medii și superioare, sunt utilizatori de internet și smartphones și sunt activi în rețele sociale. Este tipul de public extrem de fidel care vrea să fie la curent cu orice informație de sport, preocupați să aibă live feature și pe on line dacă nu pot viziona la tv.

În proiectul de buget al TVR pe 2018, la capitolul „Priorități strategice”, se mai arată că programele TVR pot fi urmărite, gratuit, și pe platforma video www.tvrplus.ro. Tot pe TVR+, publicul poate viziona streamurile live ale canalelor TVR, inclusiv televiziunile teritoriale, dar și producții exclusiv online sau emisiuni din „Arhiva de Aur”, pentru care televiziunea publică deține drepturi de difuzare online.

Obiectivele acestui portal sunt de susținere și redare a programelor TVR, de prospecție a oportunităților oferite de mediul online și de căutare a altor modalități de îndeplinire a misiunii publice, în fața telespectatorilor tineri, obișnuiți cu noile moduri de consum de conținut video.

Pentru a se adapta schimbărilor din comportamentul de consum media, TVR a lansat site-ul tvrinfo.ro, redenumit tvrnews.ro, în urma apariției TVR News. Siteul preia atât informațiile (text și video) din telejurnalele și emisiunile de actualitate ale Direcției Știri, dar produce și conținut propriu, “încercând să ofere complementaritate și background știrilor difuzate în mediul TV”.

După cum se știe, televiziunea și radioul publice au fost puse total sub finanțare publică prin Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, prin care au fost modificate două articole din Legea nr. 41/1994, respectiv art. 40 în sensul eliminării taxei pe serviciul public de radiodifuziune, respectiv pentru serviciul public de televiziune ca venituri proprii ale celor două societăți și art. 41 conform căruia cheltuielile de funcționare și dezvoltare vor fi acoperite din fonduri de la bugetul de stat, aprobate prin legea bugetară anuală.

SRTv operează șase televiziuni interne și internaționale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR International, TVR Moldova și TVR HD, cinci televiziuni teritoriale: TVR Cluj, TVR Iași, TVR Timișoara, TVR Craiova, TVR Târgu-Mureș și prin portalul www.tvr.ro.