FacebookTwitterLinkedIn

Evenimentele de vineri noaptea „a scos în evidență fracțiunile politice profunde din economia Turciei”, a afirmat Ketaki Sharma, director general al companiei de cercetare Algorithm Research din Dubai.

Economia turcă va fi afectată în urma scăderii numărului de turiști străini și reducerii consumului intern, pe fondul incertitudinii politice, companiile obținând mai greu finanțare, apreciază Ketaki Sharma.

CITEȘTE ȘI Lira turcească înregistrează cea mai mare scădere din ultimii opt ani

Conform datelor din mai, numărul turiștilor ruși care au vizitat Turcia a scăzut cu 92%. Turcia a fost a doua destinație principală de vacanță pentru ruși. Relațiile dintre Rusia și Turcia s-au deteriorat semnificativ, după ce aviația turcă a doborât un avion de vânătoare rus care acționa în Siria vecină, unde Rusia desfășura o campanie de bombardament împotriva grupărilor rebele. Rusia a răspuns printr-o serie de sancțiuni împotriva Turciei, inclusiv prin interdicții la import și restricții de călătorie.

Analiștii de la Oxford Economics se așteaptă la un declin al industriei turismului în Turcia de 5% anul acesta și de 5,4% anul viitor.

Una din cele mai importante companii ale țării, Turkish Airlines, ar urma să fie cea mai afectată de turbulențele din Turcia, chiar în momentul în care încearcă să transforme Istanbului într-un hub global de tranzit care să conecteze Asia, Europa, America de Nord și de Sud.

În 2018, un nou aeroport va fi inaugurat la Istanbul. În primă fază, 80 de milioane de pasageri vor putea beneficia de noul aeroport, numărul lor urmând să ajungă ulterior la 150 de milioane.

CITEȘTE ȘI Lovitura militară din Turcia a eșuat

“Din păcate, Turkish Airlines va avea mult de suferit din cauza turbulențelor. Dacă evenimentele de vineri noaptea vor fi legate de instabilitatea regională, probabil compania aeriană se va confrunta cu o scădere a cotei de piață și cu dificultăți financiare”, a apreciat Mark Martin, director general al Martin Consulting din Dubai.

Și până acum industria turistică a Turciei se confrunta cu dificultăți, în urma atentatelor sinucigașe din Istanbul și a înrăutățirii relațiilor cu Rusia.

Numărul turiștilor străini care au vizitat Turcia a scăzut cu 28% în aprilie, cel mai semnificativ declin din ultimii 17 ani, arată datele oficiale publicate recent.

Sectorul turistic asigură peste un milion de locuri de muncă și este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari.

Ministerul Turismului a anunțat recent că 1,75 milioane de persoane au vizitat Turcia în aprilie, în scădere cu 28,07% comparativ cu perioada similară din 2015. Este cel mai semnificativ declin din mai 1999. Numărul turiștilor ruși și germani care au vizitat Turcia a scăzut cu 79% și, respectiv 35% în aprilie. De asemenea, au fost mai puțini turiști din UE, SUA, Japonia și Australia.

CITEȘTE ȘI Lovitură de stat în Turcia organizată de un grup al armatei

Economiștii se tem că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari și va șterge peste o jumătate de punct din creșterea economică. De asemenea, în condițiile în care anul trecut turismul a fost responsabil pentru jumătate din câștigurile la contul curent, reducerea numărului de vizitatori va crea probleme și pentru obiectivul Băncii centrale de a reduce deficitul de la nivelul îngrijorător de 4,5% din PIB înregistrat în 2015.

Autoritățile turce au anunțat deja un plan vizând acordarea unui suport de urgență pentru sectorul turistic, ce include un grant de 255 milioane de lire (87 milioane de dolari) precum și o facilitate care va permite companiilor din turism să-și restructureze datoriile. Deocamdată nu este clar dacă care va fi impactul acestor măsuri.