Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Lideri |
|

Turcia va intensifica supravegherea fundațiilor și asociațiilor

Parlamentul Turciei a adoptat o lege care va intensifica supravegherea fundațiilor și asociațiilor.  
turcia

Parlamentul Turciei a adoptat o lege menită să crească gradul de control și supraveghere asupra ONG-urilor, organizațiilor și asociațiilor, transmite Reuters.

Potrivit unor grupuri ce apară drepturile cetățenilor, inclusiv Amnesty International, legea riscă să limiteze libertățile organizațiilor societății civile.

Legea permite ministrului de interne să înlocuiască membrii organizațiilor care sunt cercetate pentru acuzații de terorism, în timp ce poate solicita instanțelor de judecată să oprească activitățile grupurilor. Organizațiile internaționale vor fi, de asemenea, incluse în legislație și penalizate în consecință.

Parlamentul a aprobat proiectul de lege – elaborat de partidul AK al președintelui Tayyip Erdogan, care deține o majoritate parlamentară cu aliații săi naționaliști ai MHP – duminică dimineață, a declarat adunarea pe Twitter.

La începutul acestei săptămâni, șapte organizații ale societății civile au declarat că acuzațiile de terorism din Turcia sunt arbitrare, adăugând că legea încalcă prezumția de nevinovăție și îi pedepsește pe cei ale căror procese nu sunt finalizate.

Având în vedere că mii de activiști ai societății civile, jurnaliști, politicieni, membri ai organizațiilor profesionale sunt anchetați în domeniul de aplicare al legii antiteroriste, nu există nicio îndoială că această lege va viza aproape toate asociațiile opozanților”, au spus organizațiile.

Conform legii, fundațiile, ONG-urile, organizațiile vor fi inspectate anual de către funcționarii publici. Guvernatorii locali sau ministrul de interne pot bloca campaniile de donații online în cadrul unei măsuri de prevenire a finanțării terorismului și a spălării banilor.

Amenzi de până la 200.000 de lire (26.500,60 dolari) pot fi percepute, comparativ cu un maxim anterior de 700 de lire, într-o mișcare pe care șapte organizații au spus că „în practică vor duce la închiderea multor asociații”.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii