
„Suntem pregătiți să ajutăm grecia să treacă cu bine de această criză economică prin cooperare în turism, energie și comerț. Vrem ca Grecia să fie puternică. Prin urmare, Turcia va adopta o poziție pozitivă în cee ace privește orice propunere de cooperare ”, a spus el.
Ahmet Davutoglu a mai adăugat că o delegație turcă va călători în Grecia pentru o întâlnire de cooperare la nivel înalt cât mai curând posibil, pentru a dezbate măsuri comune care trebuiesc luate în ceea ce privește criza financiară.
Dacă nu va plăti datoria către FMI, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată și ar putea să părăsească zona euro. Consecințele sunt greu de anticipat deocamdată, însă analiștii sunt de părere că, pe termen scurt, ar însemna devalorizarea noii monede, inflație, dar și o creștere importantă a șomajului.
Marți, ministrul de Finanțe al Greciei a declarant că Atena nu va plăti datoria către FMI.
Premierul elen Alexis Tsipras a cerut ca programul de bailout să fie prelungit cu o lună pentru a permite un referendum privind cererile de austeritate de creditori Atenei să fie efectuat duminică, însă liderii zonei euro au respins solicitarea,
Ministrul de Finanțe al Turciei Nihat Zeybekci a spus că dacă se va cere o propunere oficială pentru ajutor financiar din partea Greciei, sunt deschiși să o evalueze.
Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.
CITEȘTE ȘI:
MAE: Cetățenii români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani lichizi
Grecia va organiza un referendum pe 5 iulie
Scurtă radiografie: Grecia, la un pas de falimentul oficial
Alexis Tsipras ia în considerare oferta de ultim moment a creditorilor internaționali