FacebookTwitterLinkedIn

Turcia a reluat luni, 12 octombrie, activităţile de explorare pentru depistarea zăcămintelor de hidrocarburi în zone disputate din Marea Mediterană, scrie MediaFax. Guvernul Greciei a avertizat că va cere sancţiuni pentru Turcia din partea Uniunii Europene.

Oruc Reis, nava Turciei, a iniţiat activităţi de prospecţie în largul Insulei elene Kastellorizo, situată în apropierea coastelor Turciei, informează Reuters.

Este vorba de o escaladare majoră a crizei, o ameninţare directă la adresa păcii regionale“, a reacţionat Ministerul de Externe de la Atena.

Turcia a evitat sancțiunile europene prin retragerea acestei nave din zone disputate în urmă cu două săptămâni.

“Turcia a demonstrat că nu este credibilă. Toţi cei care credeau că Turcia vorbea serios înaintea summitului UE din 1-2 octombrie acum îşi corectează abordarea,” a declarat Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului Greciei.

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a explicat că nava fusese retrasă pentru lucrări de întreţinere. “Vom continua activităţile de explorare, de foraj şi ne vom proteja drepturile”, a argumentat el.

Turcia a făcut exact opusul a ceea ce aştepta Consiliul European. Deci, singura soluţie în acest caz este activarea unor soluţii mai drastice, pentru ca Turcia să simtă mai multe sancţiuni decât stimulente de data aceasta“, a avertizat Stelios Petsas.