FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri o descoperire majoră legată de depozite de gaze in largul Mării Negre, informează Bloomberg.

Turcia este în etapele preliminare de evaluare a unei descoperiri de gaze naturale. Investitorii care s-au preocupat mai mult de Turcia în ultimele luni vor căuta indicii despre cât de mare este depozitul și cât de ușor va fi de exploatat.

Producția va dura probabil ani de zile și va costa miliarde de dolari.

Gulmira Rzayeva, cercetator la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, a declarat „Marjele acestei explorări ar putea fi chiar negative, având în vedere prețurile scăzute ale gazelor naturale. Dar înseamnă un avantaj strategic pentru Turcia. Țara are contracte de import pe termen lung pe cale să expire și o astfel de descoperire o poate ajuta să-și exploateze poziția în negocieri. “

Turcia a cumpărat trei nave de foraj în ultimii ani, deoarece a extins dramatic explorarea energetică în Marea Neagră și a emis pretentii la apele din estul Mediteranei.

Turcia este dornică să găsească rezerve de energie considerabile pentru a ușura dependența grea de importurile din Iran, Irak și Rusia și pentru a sprijini una dintre cele mai mari economii din Orientul Mijlociu.

Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat luna trecută că nava de foraj Fatih, deținută de compania petrolieră turcă de stat TPAO, a început explorarea în așa-numita zonă Tuna-1, în largul orașului turcesc Eregli.

Nava a forat până la o adâncime de 3.500 la 4.000 de metri (11.500 la 13.000 de picioare), a spus el.