FacebookTwitterLinkedIn

Vegetația crescută exuberant pe marginea căii ferate care leagă Caransebeșul de localitatea Bouțari își unea vârfurile la 4-5 metri înălțime, formând un tunel spectaculos, de 1,5 km, imortalizat de nenumărați pasionați de fotografie sau de cuplurile de îndrăgostiți aflate în căutarea unui loc unde să-și mărturisească o dată-n plus iubirea fierbinte și veșnică. În 2014, Tunelul iubirii a fost inclus de Parlamentul European pe lista comorilor ascunse ale bătrânului continent și figura între locurile secrete din Europa despre care revistele și blogurile de călătorii spuneau că merită să le vezi măcar o dată în viață.

Ieri, Conde Nast Traveller menționa Tunelul iubirii din Ucraina într-un top actualizat al destinațiilor de văzut o dată-n viață. M-am gândit că trebuie să fie o greșeală, că iar a confundat cineva, ca să zic așa, Bucureștiul cu Budapesta, cum ni s-a tot întâmplat până prin anul 2000 (și nu știu cum se face că din confuziile acestea noi suntem mereu cei dezavantajați). Însă acum nu erau confundate Bucureștiul cu Kievul – nu era nicio greșeală, Ucraina are și ea Tunelul iubirii: îl avea înainte să-l avem și noi pe al nostru, – se pare că tunelul nostru a fost botezat după al lor – și continuă să-l aibă după ce noi nu-l mai avem.

Pentru că Tunelul iubirii, precum podul de piatră, „s-a dărâmat”… Un reportaj vechi de pe TVR2 spune că traficul feroviar pe relația Caransebeș – Băuțari – Subcetate a fost suspendat și vegetația a crescut haotic, sufocând tunelul; primarul din Obreja consideră că CFR-ul e de vină, că ar fi trebuit să întrețină calea de rulare deși nu mai era folosită.

Așa cum am aflat târziu despre existența Tunelului, tot târziu am aflat și despre trecerea lui în neființă, eveniment care s-a produs, se pare, acum vreo doi-trei ani. Azi mă pregăteam să scriu că, ce să vezi, și noi, și ucrainenii avem un tunel al dragostei. Pardon, noi nu mai avem. Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă.